Jak zrobić wino śliwkowe?

Opiekun artykułu: edziucha
Advertising
Jak zrobić wino śliwkowe?

Jak zrobić wino śliwkowe?

Wino nie musi być wykonywane jedynie z winogron. Dobrym napojem jest również wino śliwkowe, które bywa znacznie łatwiejsze do zrobienia, a w smaku nie jest gorsze od tradycyjnych win. Trzeba jedynie pamiętać, że do wina nadają się śliwki słodkie w różnych odmianach, które sprawią, że powstały alkohol będzie idealny jako deser albo jako dodatek do deserów.

Advertising
Advertising
  • Składniki na wino

    Składniki na wino

    Do przyrządzenia wina potrzebny jest zestaw odpowiednich składników. Wśród nich powinny znaleźć się następujące elementy:
    * 8 kg mirabelek,
    * 2,8 kg cukru,
    * matka drożdżowa,
    * 4,5 l wody,
    * 5 g kwasku cytrynowego.
    Zamiast mirabelek można użyć również węgierek, choć powinny być one bardzo soczyste. Wtedy wystarczy nie 8 kg, a 7 kg, aby uzyskać dobre wino.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane śliwki należy dokładnie umyć pod zimną wodą, wybierając przy tym zbędne gałązki oraz listki, które mogły zaplątać się pomiędzy nie. Każdą śliwkę przekroić na pół i pozbawić pestki. Jeżeli podczas tego procesu zauważy się robaczywe owoce, trzeba je wyrzucić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowane śliwki zmiażdżyć przy pomocy łyżki albo pokroić na bardzo niewielkie kawałki i wrzucić do dużego garnka bądź do dużego szklanego naczynia. Sparzyć całość wrzącą wodą, pozostawić do ostudzenia. Gdy śliwki będą już chłodne, należy dodać drożdże i pozostawić całość na 2 dni, w ciepłym, ale nie gorącym miejscu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie 2 dni ze śliwek wygnieść sok. Cały uzyskany w ten sposób płyn przecedzić przez płótno albo przez czystą lnianą szmatkę sporych rozmiarów.Wodę przelać do garnka i dodać cukier. Zagotować, aż do rozpuszczenia się cukru i połączenia go z płynem. Pozostawić do ostudzenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do dużego gąsiora wlać uzyskany syrop śliwkowy, pożywkę, kwasek i pozostawić, aby fermentowało. Jak najczęściej należy zbierać powstający na wierzchu osad. Kiedy wino będzie już sklarowane, można przelać je do butelek. Odstawić jeszcze na 2 tygodnie w zacienione miejsce, po czym popijać wedle uznania – do deseru lub po obiedzie.