Jak odpowiednio dobierać wino do potraw?
Jak odpowiednio dobierać wino do potraw?
Wino to idealny dodatek i uzupełnienie posiłku. Jednak, jak łatwo zauważyć w sklepie, rodzajów win jest bardzo dużo, a dobranie odpowiedniego do danego dania nie jest proste. Zasad doboru można się nauczyć, dlatego w poniższym artykule podpowiadamy, jaki rodzaj tego szlachetnego napoju będzie najlepszy do przygotowanego jedzenia.
Owoce morza i ryby
Często przed przygotowaniem kolacji albo obiadu z owocami morza lub rybą pojawia się wahanie: jakie wino będzie pasowało i czy w ogóle należy je podać. Z braku wiedzy zdarza się zmieniać menu i podawać mięso. W związku z tym trzeba pamiętać, że do morskich przysmaków wino pasuje wyśmienicie, pod warunkiem że jest białe o lekko owocowym posmaku albo różowe.
Mięso drobiowe
Drób jest bardzo częstym składnikiem obiadów oraz kolacji. Do tego rodzaju mięsa najlepsze jest wino białe, ewentualnie różowe. Jeśli drób był pieczony bądź smażony, wtedy można zdecydować się nawet na lekkie wino czerwone.
Mięso wieprzowe
Potrawy przygotowane z mięsa wieprzowego są często jadane. Decydując się na ich podanie, trzeba przygotować lekkie albo cięższe czerwone wino. Rodzaj zależy od tego, w jaki sposób przygotowuje się samo mięso. Jeśli jest duszone, można dodać wino lżejsze, jeśli smażone, cięższe.
Sery
Sery, zarówno pleśniowe, jak i różne rodzaje żółtego sera, są często podawaną przekąską w czasie spotkania ze znajomymi. Do serów pleśniowych najlepiej podawać wina białe, do twardych żółtych serów – lekkie czerwone, natomiast do kozich najtrafniejszym wyborem jest kieliszek różowego wina.
Dania z makaronu
Jedzenie spaghetti i popijanie wina wydaje się sceną niczym z filmu o wakacjach we Włoszech. Można ją odtworzyć we własnym domu, podając do makaronu odpowiednie wino. Najlepiej sprawdzi się lekkie wino czerwone, lecz jeżeli zamiast sosu pomidorowego podaje się do makaronu sos na bazie śmietany, wówczas lepiej zdecydować się na biały napój.
Wino do deseru
Podawanie wina nie powinno kończyć się wraz z ostatnią częścią drugiego dania, lecz trwać dalej. Do deseru także pasują napoje alkoholowe, które są w stanie podkreślić smak podwieczorku lub uzupełnić go. Najlepiej podawać do deseru wina białe, komponujące się dobrze z każdym rodzajem podwieczorku, lekko słodkie i delikatne w smaku.