Jak przygotować wieprzowe kotlety mielone?

Opiekun artykułu: nataliaa
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przygotować wieprzowe kotlety mielone?

Jak przygotować wieprzowe kotlety mielone?

Kotlety mielone to chętnie wybierane danie, które można podawać na różne sposoby, czyli z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze są ziemniaki oraz surówka, jednak jeśli lubisz jadać je inaczej, masz wiele możliwości. Jednak poza dodatkami do kotletów trzeba zadbać o to, aby one same były pyszne, czyli stworzone z dobrego, wieprzowego mięsa. Nasz przepis pozwoli Ci uzyskać doskonałe efekty smakowe – spróbuj.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przyrządzenia smacznych kotletów mielonych potrzebne są odpowiednie, świeże składniki, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:

    * 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe),

    * 50 g masła,

    * 2 cebule,

    * 2 jajka,

    * 1 bułka kajzerka,

    * mleko,

    * bułka tarta,

    * pieprz,

    * sól,

    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mięso mielone przełożyć do miski. Jeśli nie chce się skorzystać z kupnego mielonego, wystarczy zakupić łopatkę wieprzową i zemleć ją samodzielnie, wtedy ma się pewność co do świeżości oraz braku zbędnych dodatków. Po przełożeniu mięsa lub jego zmieleniu odsunąć miskę na bok i zająć się cebulą. Obie główki obrać z łupinki i drobno posiekać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Bułkę przełożyć do miseczki – bez krojenia – i zalać mlekiem, pozostawić do zmięknięcia. Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażać aż do delikatnego zbrązowienia warzywa. Ostudzić. Miękką bułkę zemleć przez maszynkę do mielenia mięsa.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do mięsa mielonego dodać bułkę, cebulę, wbić jajko, wodę oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, może być rękami, a następnie z uzyskanej masy formować kotlety – mniejsze lub średniej wielkości. Jeśli chce się je użyć do sosu, wówczas lepsze będą małe i okrągłe, jeśli mają być podawane z ziemniakami, znacznie lepsze będą większe oraz delikatnie spłaszczone. Każdy z kotletów przed smażeniem powinien być obtoczony w bułce tartej. Po przygotowaniu smażyć je na oleju, aż będą mocno brązowe z obu stron.