Jak zrobić wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej?
Jak zrobić wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej?
Wegetarianie mają ogromne możliwości przygotowywania zdrowych i wartościowych potraw. Zwykli zjadacze mięsa często ograniczają się do szybkich, mało cennych dań i spożywania produktów, które niejednokrotnie szkodzą zdrowiu. Mówiąc o wegetarianach, nie da się im zarzucić sztuki szkodzenia sobie, którą spora rzesza mięsożerców praktykuje każdego dnia. Proponuję przygotowanie i rozkoszowanie się pysznymi kotletami z kaszy gryczanej. Jest ona źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i wapnia. Poza tym nie zawiera glutenu, dzięki czemu z łatwością oczyścisz swój organizm z toksyn.
Przygotowanie kaszy
Kaszę należy przebrać, opłukać i osączyć, włożyć ją do warzywnego bulionu i gotować na wolnym ogniu aż do wchłonięcia przez nią całego płynu. Ugotowaną w ten sposób kaszę przykryj pokrywką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie ostudź.
Przygotowanie warzyw
Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa zrumień na patelni.
Przygotowanie masy
Zrumienione warzywa dodaj do wystudzonej kaszy. Kolejno do masy dodaj: starte na tarce rokpol i parmezan, pokrojony w kostkę ser feta oraz 2 jajka rozmieszane z 3 łyżkami kremówki. Masę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W przypadku zbyt rzadkiej masy dodaj do niej bułkę tartą.
Przygotowanie kotletów
Z przyrządzonej masy uformuj nieduże kotlety. Kolejno panieruj je w jajku i bułce tartej. Kładź na patelni na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Kotlety z kaszy gryczanej bardzo dobrze smakują podane z sosem pomidorowym. Podając je, nie zapomnij o przyozdobieniu świeżymi ziołami lub natką pietruszki. Podana w przepisie ilość składników wystarcza do przygotowania około 12 niewielkich kotletów.