Jak zrobić smaczny sos musztardowy Dukana?
Jak zrobić smaczny sos musztardowy Dukana?
Sosy w diecie Dukana są niezwykle istotne. Urozmaicają wszystkie posiłki, dzięki czemu jadłospis nie wydaje się monotonny i nudny. Łatwiej wytrzymać wszystkie fazy, co skutkuje osiągnięciem wymarzonej wagi. Wśród licznych sosów za bardzo smaczny uchodzi przede wszystkim sos musztardowy, najlepszy do obiadu i dodania odrobiny ostrości pokarmom. Lubisz musztardę? Polubisz i sos.
Potrzebne produkty spożywcze
Do wykonania sosu musztardowego nie burzącego diety Dukana niezbędne są następujące składniki spożywcze:
* 4 łyżki jogurtu naturalnego,
* 1 – 2 łyżeczki musztardy,
* 2 małe ogórki konserwowe,
* 1/4 opakowania serka homogenizowanego,
* szczypiorek (opcjonalnie).
Może wydawać się zaskakujące, że w przepisie znajdują się ogórki konserwowe, zakazane w fazie uderzeniowej. Jednak dodanie ich w niewielkiej ilości jako przyprawy nie zaburza diety. Istotne jest jedynie dopilnowanie, aby były małe i nie pojawiały się codziennie w jadłospisie.Krok pierwszy
Do niewielkiej miseczki przełożyć serek homogenizowany. Należy zadbać, aby zarówno on, jak i jogurt były o niskiej zawartości tłuszczu albo całkiem bez tłuszczu, dzięki czemu w jadłospisie nie pojawi się więcej kalorii, niż powinno. Oba składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą, żeby powstała jednolita masa.
Krok drugi
Ogórki obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać na kawałki. Nie polecamy tarcia na tarce, ponieważ puszczą za dużo soku, przez co sos nie będzie smakował odpowiednio. Posiekane ogórki wrzucić do serka z jogurtem.
Krok trzeci
Dodać do masy musztardę i zacząć intensywnie mieszać, aby musztarda zabarwiła całość na lekko żółtawy kolor. Ogórki powinny zostać dokładnie przykryte miksturą.Na tym etapie można rozważyć dodanie posiekanego szczypiorku, chociaż nie jest to konieczne, jeśli nie jest się wielbicielem tego składnika.Gotowy sos nadaje się do używania od razu po przygotowaniu. Dobrze komponuje się zarówno z drobiem, jak i mięsem wołowym.