Jak zrobić pyszne gofry w gofrownicy?

Jak zrobić pyszne gofry w gofrownicy?
Gofry są jednym z ulubionych przysmaków dzieci oraz dorosłych. Ich smak zna chyba każdy! Są pyszne i można podawać je na wiele sposobów, np. z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, czekoladą, owocami, jak również połączyć kilka składników. Jednym z najprostszych sposobów na wykonanie gofrów jest zrobienie ich w gofrownicy. Jeśli posiadasz gofrownicę i masz ochotę na domowe gofry, zapoznaj się ze wskazówkami i dowiedz się, jak zrobić gofry w gofrownicy.
Składniki na ok 18 gofrów:
Należy pamiętać, że czas rośnięcia gofra zależy także od temperatury i jakości grzania gofrownicy. Dlatego gdy zaczynamy swoją przygodę z robieniem gofrów, warto sprawdzić różne czasy pieczenia w gofrownicy. Czasami potrzeba trochę więcej czasu, żeby gofry wyrosły i dobrze się upiekły.
Przygotowanie gofrów – krok 1
W jednym naczyniu należy wymieszać składniki suche, w drugim naczyniu mokre (z wyjątkiem wody gazowanej). Następnie zawartość obu naczyń połączyć ze sobą i wymieszać. Na koniec należy dodać wodę gazowaną w takiej ilości, żeby powstało gęste, ale dające się wylać na gofrownicę ciasto (ok. pól szklanki wody).
Przygotowanie gofrów – krok 2
Należy dobrze rozgrzać gofrownicę i smażyć w niej gofry. Aby ciasto nie przylegało i nie przypalało się do gofrownicy, po nagrzaniu się można ją nasmarować cienką warstwą masła. Za pomocą łyżki wazowej należy nałożyć porcje ciasta na środek każdego gofra i na krótko docisnąć. Po dociśnięciu ciasto samo się rozlewa na całą powierzchnię gofrownicy. Następnie należy gofra w gofrownicy zostawić na ok. 2 – 3 minuty do wyrośnięcia,.
Przygotowanie gofrów – krok 3
Po upieczeniu gofry najlepiej wykładać obok siebie, nie kładąc ich na jeden na drugim. Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.