Jak zrobić pyszne gofry w gofrownicy?

Opiekun artykułu: lion
Advertising
Jak zrobić pyszne gofry w gofrownicy?

Jak zrobić pyszne gofry w gofrownicy?

Gofry są jednym z ulubionych przysmaków dzieci oraz dorosłych. Ich smak zna chyba każdy! Są pyszne i można podawać je na wiele sposobów, np. z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, czekoladą, owocami, jak również połączyć kilka składników. Jednym z najprostszych sposobów na wykonanie gofrów jest zrobienie ich w gofrownicy. Jeśli posiadasz gofrownicę i masz ochotę na domowe gofry, zapoznaj się ze wskazówkami i dowiedz się, jak zrobić gofry w gofrownicy.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Składniki na ok 18 gofrów:

pół kg mąki

szczypta soli

3 łyżki cukru

3 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

1 szklanka mleka

pół szklanki oleju

woda gazowana

dowolne dodatki, np. cukier puder, bita śmietana, owoce

tłuszcz (masło) do ewentualnego nasmarowania powierzchni gofrownicy

gofrownica

dwie miski

łyżki do wymieszania składników

łyżka wazowa do nakładania gofrów

Wskazówki:

Należy pamiętać, że czas rośnięcia gofra zależy także od temperatury i jakości grzania gofrownicy. Dlatego gdy zaczynamy swoją przygodę z robieniem gofrów, warto sprawdzić różne czasy pieczenia w gofrownicy. Czasami potrzeba trochę więcej czasu, żeby gofry wyrosły i dobrze się upiekły.

  • Przygotowanie gofrów – krok 1

    Przygotowanie gofrów – krok 1

    W jednym naczyniu należy wymieszać składniki suche, w drugim naczyniu mokre (z wyjątkiem wody gazowanej). Następnie zawartość obu naczyń połączyć ze sobą i wymieszać. Na koniec należy dodać wodę gazowaną w takiej ilości, żeby powstało gęste, ale dające się wylać na gofrownicę ciasto (ok. pól szklanki wody).

  • Przygotowanie gofrów – krok 2

    Przygotowanie gofrów – krok 2

    Należy dobrze rozgrzać gofrownicę i smażyć w niej gofry. Aby ciasto nie przylegało i nie przypalało się do gofrownicy, po nagrzaniu się można ją nasmarować cienką warstwą masła. Za pomocą łyżki wazowej należy nałożyć porcje ciasta na środek każdego gofra i na krótko docisnąć. Po dociśnięciu ciasto samo się rozlewa na całą powierzchnię gofrownicy. Następnie należy gofra w gofrownicy zostawić na ok. 2 – 3 minuty do wyrośnięcia,.

  • Przygotowanie gofrów – krok 3

    Przygotowanie gofrów – krok 3

    Po upieczeniu gofry najlepiej wykładać obok siebie, nie kładąc ich na jeden na drugim. Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.