Jak przyrządzić oryginalną Margaritę kokosową?

Opiekun artykułu: chura
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Jak przyrządzić oryginalną Margaritę kokosową?

Jak przyrządzić oryginalną Margaritę kokosową?

Margarita kokosowa to prawdziwe spełnienie marzeń. Jest smaczna, słodka i dobrze się prezentuje. Zamiast zawsze przygotowywać drinka według tego samego przepisu, lepiej zaszaleć i zaprzyjaźnić się z kokosem, który jest idealnym dodatkiem niemal do wszystkiego. Chcesz kokosowego, egzotycznego drinka? Kieruj się naszymi instrukcjami.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do zrobienia smacznego drinka niezbędne jest zebranie odpowiednich składników spożywczych, wśród których szczególnie ważne są:

    * 1/2 szklanki tequili,

    * 1/2 szklanki likieru pomarańczowego,

    * 1 szklanka wiórków kokosowych,

    * 3/4 szklanki kremu kokosowego,

    * 1/2 łyżeczki soli,

    * kruszony lód.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Włączyć piekarnik, ustawiając go na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Wiórki kokosowe przesypać do jednej miski, doprawić solą i wymieszać, a następnie przesypać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsunąć przygotowaną blaszkę do pieca i mieszając od czasu do czasu, przypiekać je aż do zarumienienia przez 6 – 8 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Limonki bardzo dobrze sparzyć wrzątkiem, przekroić na pół i wycisnąć z nich cały sok. Odłożyć na bok 2 łyżki, na płaski talerzyk. Gotowe wiórki przesypać na drugi płaski talerzyk. Kiedy ma się już składniki przed sobą, przygotować lampki na drinka. Każdą odwracać do góry dnem, maczając brzegi kieliszka w soku z limonki, a następnie w kokosowych wiórkach. Odwracać do prawidłowej pozycji i odstawić do wyschnięcia. W taki sposób ozdobić wszystkie kieliszki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zacząć przygotowywać Margaritę poprzez włożenie wszystkich płynnych składników do blendera. Wymieszać, po czym dodać kruszony lód i jeszcze raz zmiksować wszystko na papkę o mocnym zapachu. Przelać drinka do kieliszków. Każdy można dodatkowo ozdobić plasterkiem limonki, ananasa, kokosa. Od razu po przygotowaniu i ozdobieniu podawać.