Jak przyrządzić oryginalną Margaritę kokosową?
Jak przyrządzić oryginalną Margaritę kokosową?
Margarita kokosowa to prawdziwe spełnienie marzeń. Jest smaczna, słodka i dobrze się prezentuje. Zamiast zawsze przygotowywać drinka według tego samego przepisu, lepiej zaszaleć i zaprzyjaźnić się z kokosem, który jest idealnym dodatkiem niemal do wszystkiego. Chcesz kokosowego, egzotycznego drinka? Kieruj się naszymi instrukcjami.
Potrzebne składniki spożywcze
Do zrobienia smacznego drinka niezbędne jest zebranie odpowiednich składników spożywczych, wśród których szczególnie ważne są:
* 1/2 szklanki tequili,
* 1/2 szklanki likieru pomarańczowego,
* 1 szklanka wiórków kokosowych,
* 3/4 szklanki kremu kokosowego,
* 1/2 łyżeczki soli,
* kruszony lód.
Krok pierwszy
Włączyć piekarnik, ustawiając go na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Wiórki kokosowe przesypać do jednej miski, doprawić solą i wymieszać, a następnie przesypać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsunąć przygotowaną blaszkę do pieca i mieszając od czasu do czasu, przypiekać je aż do zarumienienia przez 6 – 8 minut.
Krok drugi
Limonki bardzo dobrze sparzyć wrzątkiem, przekroić na pół i wycisnąć z nich cały sok. Odłożyć na bok 2 łyżki, na płaski talerzyk. Gotowe wiórki przesypać na drugi płaski talerzyk. Kiedy ma się już składniki przed sobą, przygotować lampki na drinka. Każdą odwracać do góry dnem, maczając brzegi kieliszka w soku z limonki, a następnie w kokosowych wiórkach. Odwracać do prawidłowej pozycji i odstawić do wyschnięcia. W taki sposób ozdobić wszystkie kieliszki.
Krok trzeci
Zacząć przygotowywać Margaritę poprzez włożenie wszystkich płynnych składników do blendera. Wymieszać, po czym dodać kruszony lód i jeszcze raz zmiksować wszystko na papkę o mocnym zapachu. Przelać drinka do kieliszków. Każdy można dodatkowo ozdobić plasterkiem limonki, ananasa, kokosa. Od razu po przygotowaniu i ozdobieniu podawać.