Jak przygotować cytrynówkę?

Opiekun artykułu: hartman
Advertising
Jak przygotować cytrynówkę?

Jak przygotować cytrynówkę?

Poczęstunek dla gości potrafi dostarczać gospodarzom przyjęcia nie lada problemów. Często chce się zaprezentować coś nowego, ciekawego. W przypadku jedzenia nie jest to trudne, wystarczy sięgnąć do książki kucharskiej lub na portale internetowe związane z kulinariami, jednak co robić w przypadku alkoholu? Odpowiedź jest prosta – cytrynówkę.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Cytrynówka jest delikatniejsza od wódki. Z tego powodu szczególnie chętnie piją ją kobiety, choć nie tylko. Jest dobrym przysmakiem dla każdego i może być pijana zarówno zimą, jak i latem. Do jej wykonania potrzebnych jest kilka produktów spożywczych:
    * 600 ml wody mineralnej,
    * 500 ml spirytusu etylowego,
    * 7 cytryn,
    * 1/4 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki miodu.
    Dodatkowo warto przygotować 2 słoiki oraz 2 – 3 butelki, najlepiej z ciemnego szkła. Jeżeli przygotuje się butelki ozdobne, będzie można postawić cytrynówkę na stole jako ozdobę lub wręczyć ją znajomym jako prezent.

  • Krok pierwszy

    Zagotować 1 litr wody i sparzyć w niej cytrynę. Zakupione w sklepach warzywa i owoce często mają na sobie woskową powłokę, która ma im zapewnić ładny wygląd, a wrzątek pozwala się jej pozbyć. Po sparzeniu obrać cytryny – najlepiej obieraczką do warzyw – z żółtej skórki. Biała powłoczka powinna pozostać na owocu, ponieważ jest gorzka i mogłaby zepsuć smak. Pozostałe skórki włożyć do słoika.

  • Krok drugi

    Obrane cytryny pozbawić białej skórki i pokroić w plasterki. Ułożyć w drugim z przygotowanych słoików. Następnie w garnku zagotować 400 ml wody, posłodzić cukrem oraz miodem i poczekać, aż składniki dokładnie się rozpuszczą. Odstawić garnek z palnika i przelać do słoika z plasterkami cytryn. Kiedy woda wystygnie, zakręcić mocno naczynie.

  • Krok trzeci

    Do drugiego słoika, ze skórkami, wlać pozostałą wodę oraz cały przygotowany spirytus. Woda dodawana do tego naczynia nie powinna być ciepła, gdyż ma to negatywny wpływ na alkohol. Składniki zamieszać lekko, po czym zakręcić słoik. Przez całą dobę raz na jakiś czas należy potrząsnąć słoikami.

  • Krok czwarty

    Po upływie 24 godzin spirytus należy przecedzić do garnka. Następnie nad garnkiem należy ułożyć sitko i wylać na nie zawartość słoika z cytrynami. Cytryny można dodatkowo wycisnąć przy pomocy łyżki lub dłoni. Zamieszać oba składniki, po czym przelać do butelek. W cytrynówce mogą pozostać drobinki cytryny, więc można jeszcze raz przecedzić specyfik i dopiero wtedy rozdzielić do butelek. Przechowywać w lodówce przez dobę po przygotowaniu.

Popularne tagi
  • żeglarstwo
  • eggnog
  • mrożone truskawki
  • wódka truskawkowo-malinowa
  • mrożona tequila
  • przepis na nalewkę z kukułek
  • ciasteczka
  • sposób przygotowania nalewki
  • wisienka kandyzowana
  • cukierki
  • jezioro
  • ogórek
  • witamina c
  • wykonanie jelly shots
  • metody chłodzenia piwa