Łatwy sposób wykonania truskawkowego koktajlu proteinowego
Łatwy sposób wykonania truskawkowego koktajlu proteinowego
Proteinowe koktajle są podstawowymi elementami proteinowej diety. Uzupełniają utracone składniki, sprzyjają wzrostowi masy mięśniowej, pozwalają zachować równowagę w wadze oraz zabić uczucie głodu. Nadają się bardzo dobrze na podwieczorki, jak również jako dodatek na śniadanie. Jednym z pierwszych koktajli, które warto wypróbować, jest koktajl truskawkowy.
Niezbędne składniki spożywcze
Do przyrządzenia pysznego koktajlu niezbędny jest zestaw świeżych składników spożywczych, w tym przede wszystkim:
* 500 g truskawek,
* 1 banan,
* 1 łyżka mleka,
* 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej,
* 1 miarka odżywki białkowej,
* kostki lodu (opcjonalnie).
Krok pierwszy
Truskawki dokładnie umyć. Usunąć zielone szypułki, po czym pokroić owoce na mniejsze kawałki, zwłaszcza jeżeli są duże. Gdy truskawki są niewielkie, nie trzeba tego robić. Wrzucić wszystkie do blendera.
Jeśli nie ma sezonu na truskawki lub owoce nie prezentują się najlepiej, można użyć paczki mrożonych truskawek.
Krok drugi
Banana obrać ze skórki. Pokroić na plasterki i wrzucić do truskawek. Można zamiast jednego banana dodać dodatkowego, jeżeli chce się uzyskać bardziej różnorodny smak, jednak lepiej nie przesadzać z ilością, aby czerwone owoce nie zostały przyćmione.
Krok trzeci
Dolać do blendera wodę, mleko, wsypać odżywkę. Wszystko dokładnie zmiksować, uzyskując gładką masę. Koktajl można schłodzić kostkami lodu, wrzucając je albo do szklanki, albo do blendera, krusząc razem z pozostałymi składnikami. Przelać do ulubionego kubka bądź szklanki i popijać od razu po przygotowaniu. Smacznie i zdrowo, a do tego małym nakładem pracy. Poza truskawkami do koktajlu można używać również innych owoców.