Jak zrobić dobry syrop do naleśników?
Jak zrobić dobry syrop do naleśników?
Gdy nie ma się ochoty na tradycyjne obiady, zazwyczaj z dodatkiem mięsa, naleśniki na słodko będą miłą odmianą. Na ciasto naleśnikowe każdy ma sprawdzony przepis, jednak w przypadku syropu do nich, przepis rodzinny to rzadkość. Warto skorzystać z podanego w poniższym artykule przepisu na syrop, ponieważ to właśnie z nim naleśniki smakują najlepiej.
Jakich produktów spożywczych potrzeba?
Przygotowanie syropu wymaga przygotowania zawczasu dobrych składników, z których można wykonać dodatek. Potrzebne są:
* 125 g masła,
* 1 szklanka maślanki,
* 1 szklanka cukru,
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1 łyżka syropu kukurydzianego,
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego.Pierwszy krok
Do przygotowywania syropu potrzebny jest duży rondel o wysokich ściankach. Niezbędna do syropu soda będzie pieniła się podczas gotowania i lepiej nie dopuścić do jej wykipienia z garnka.
Drugi krok
Po przygotowaniu rondla wlać do niego maślankę, dodać masło, cukier, ekstrakt waniliowy, syrop kukurydziany oraz cynamon. Wymieszać wszystko łyżką silikonową albo zwykłą, po czym postawić garnek na średnim płomieniu pieca. Zacząć gotować.
Trzeci krok
Zawartość garnka zagotować, a następnie dodać sodę oczyszczoną i wymieszać dokładnie. Po wymieszaniu gotować jeszcze 10 minut, aby masa miała możliwość zgęstnieć. Podczas gotowania będzie wytwarzała się piana – efekt sody – jednak po zdjęciu garnka z pieca i pozostawieniu do ostudzenia po 30 minutach powinna zniknąć.Gotowy syrop można przelać do słoika albo do buteleczek i używać do polewania naleśników. Dzięki syropowi smakują doskonale.