Jak przygotować naleśniki drożdżowe?

Opiekun artykułu: likenter
Wymagany czas: 1 godz. 40 min.
Advertising
Jak przygotować naleśniki drożdżowe?

Jak przygotować naleśniki drożdżowe?

Naleśniki to z pewnością jedna z najbardziej znanych potraw, która doskonale nadaje się na śniadanie. Typowe naleśniki, wykonane według najbardziej znanego przepisu, są słodkawe, cienkie i jasnożółte. Można jednak przygotować naleśniki nieco inaczej, z drożdżami, uzyskując dzięki temu puszysty przysmak dobrze komponujący się z owocami, słodkimi sosami oraz cukrem pudrem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Przygotowanie naleśników drożdżowych trzeba rozpocząć od przygotowania odpowiednich składników spożywczych, wśród których powinno znaleźć się:

    * 25 g drożdży świeżych,

    * 100 g masła,

    * 350 g mąki,

    * 750 ml mleka,

    * 3 jajka,

    * 1 łyżka cukru,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mleko wlać do garnuszka i zacząć podgrzewać. Zdjąć z pieca, kiedy będzie ciepłe – nie można dopuścić do wrzenia. W ciepłym mleku rozpuścić cukier oraz drożdże, mieszając składniki intensywnie, aż całkowicie się rozpuszczą. Dosypać 200 g mąki i ciągle mieszać, aż do uzyskania gładkiej, nieco bardziej gęstej masy. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 – 25 minut, aż do jego wyrośnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jajka rozbić, żółtka pozostawiając w jednej misce, białka w drugiej. Białka włożyć do lodówki, a do żółtek dodać masło i utrzeć je dokładnie. Po utarciu masę jajeczną przelać do ciasta drożdżowego. Po wymieszaniu dosypać resztę mąki oraz szczyptę soli – mieszać dokładnie, żeby stworzyć gęste, lecz gładkie ciasto. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ubić białka na sztywną pianę. Dodać ją delikatnie do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i nakładać ciasto. Smażyć je z obu stron, aż stanie się ładnie brązowe. Gotowe naleśniki odkładać na talerz do przestygnięcia, a następnie podawać z dowolnymi dodatkami, najlepiej słodkimi. Naleśniki drożdżowe są smaczne oraz znacznie bardziej sycące niż zwykłe.