Jak zrobić dobry lukier do pączków?
Jak zrobić dobry lukier do pączków?
Tłusty czwartek wymaga zjedzenia dużej ilości pączków. Ma to zagwarantować nie tylko przyjemność z jedzenia, ale również powodzenie w kolejnym roku. Zazwyczaj, dla wygody, pączki bywają kupowane w cukierniach, jednak nadal są osoby, które cenią sobie przede wszystkim domowe wypieki. Jeśli jest się jedną z nich, poza przepisem na puszyste smakołyki musi się posiadać przepis na doskonały lukier.
Jakich składników potrzeba?
Tak, jak w przypadku większości lukrów, tak i do tego nie jest potrzebne bardzo dużo składników. Niezbędne są jedynie:
* 8 łyżek cukru pudru,
* 1/2 cytryny.Krok pierwszy
Cytrynę przemyć pod bieżącą, gorącą wodą. Przekroić na pół, a następnie wycisnąć z połówki cały sok. Można to zrobić ręcznie lub wyciskarką do owoców. Następnie wyjąć z uzyskanego soku wszystkie pestki, jakie mogły do niego wpaść.
Krok drugi
Przelać sok do miski i rozpocząć dodawanie cukru oraz miksowanie. Można mieszać składniki łyżką, ale znacznie wygodniej jest robić to mikserem ustawionym na niskie obroty. Szybciej uzyska się odpowiednią konsystencję.
Krok trzeci
Dobry lukier powinien być gęsty i biały, dlatego ilość cukru pudru nie jest stała, sztywna. Jeżeli po dodaniu 8 łyżek lukier nadal nie ma odpowiedniej konsystencji, można dodać więcej cukru. Lukier nie powinien spływać z pączków.Kiedy dodatek do słodkich wypieków jest gotowy, należy po kolei chwytać pączki w 2 palce, zanurzać ich górną część w lukrze, po czym odkładać do zastygnięcia masy. Gdy stanie się białą skorupką, pączki można zjadać.