Jak przyrządzić naleśniki cytrynowe z serem ricotta?
Jak przyrządzić naleśniki cytrynowe z serem ricotta?
Tradycyjny przepis na naleśniki jest zawsze tak samo dobry, a usmażone według niego naleśniki tak samo smaczne. Jednak kuchnia lubi urozmaicenia nawet w tak prostych potrawach. Dobrym urozmaiceniem jest wykonanie naleśników o posmaku i zapachu cytryny. Prawdziwe niebo w ustach. Oto podpowiedź, jak je przygotować.
Jakich składników potrzeba?
Żeby upiec pyszne naleśniki z delikatnym nadzieniem, potrzebne są odpowiednie składniki, zarówno na ciasto, jak i na farsz do placków.Do ciasta potrzebne są:
* 1 szklanka mąki,
* 3/4 szklanki mleka,
* 1/2 szklanki wody,
* 3 jajka,
* sól,
* olej.
Do farszu przydadzą się:
* 200 g sera ricotta,
* 1/2 szklanki śmietany 18%,
* 1 łyżka cukru waniliowego,
* 1 łyżka cukru pudru,
* 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej.Krok pierwszy
Do miski wlać mleko, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Wszystko zmiksować razem, żeby jajko dobrze połączyło się z płynem, a następnie wsypać mąkę oraz wlać wodę. Do ciasta można dodać również 1 łyżkę soku z cytryny, aby jej zapach był bardziej intensywny. Wymieszać mikserem.
Krok drugi
Olej, 1 – 2 łyżki, podgrzać na patelni, po czym chochelką nalewać na nią ciasto i smażyć naleśniki. Mogą być one dowolnej wielkości, małe i większe. Gotowe naleśniki odkładać na talerz, żeby nieco przestygły.
Krok trzeci
Po usmażeniu naleśników przygotować farsz. Ser przełożyć do miski, dodać śmietanę i oba cukry. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę tak, aby uzyskać 1/2 łyżeczki skórki. Dodać ją do sera. Całość wymieszać łyżką albo mikserem, uzyskując gładką masę. Serowym farszem smarować naleśniki i zawijać je w rulonik albo przekładać naleśniki farszem – jeśli są malutkie. Na zakończenie można oprószyć cukrem pudrem albo cynamonem.