Ciekawe placki ziemniaczane z orzechami
Ciekawe placki ziemniaczane z orzechami
Placki ziemniaczane nie muszą składać się tylko i wyłącznie z ziemniaków. Można dodać do nich inne składniki, które sprawią, że danie będzie ciekawsze oraz znacznie chętniej jedzone przez wszystkich domowników. Placki z dodatkiem orzechów mogą stanowić oryginalne danie, które wprowadzi w domowy jadłospis spore odświeżenie.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przyrządzić placki, trzeba mieć odpowiednie składniki. Wśród niezbędnych znajdują się następujące produkty:
* 1 kg ziemniaków,
* 1 cebula,
* 1 jajko,
* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 szklanki orzechów włoskich,
* 2 łyżki mąki,
* olej,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Ziemniaki dokładnie obrać ze skórki. Umyć pod zimną wodą, po czym zetrzeć na tarce ręcznej albo używając robota kuchennego. Robot w znacznym stopniu przyśpieszy pracę.
Krok drugi
Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek i również zetrzeć albo zemleć w robocie. Przelać masę do miski. Wbić jajko, dodać mąkę oraz przyprawy, po czym wymieszać. Można wsypać odrobinę papryki mielonej słodkiej. Na zakończenie wsypać orzechy. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Krok trzeci
Olej rozgrzać na patelni. Kiedy będzie ciepły, łyżką nakładać ciasto, formując je na średniej wielkości placki. Smażyć z obu stron, aż będą miały złocisty kolor, po czym przekładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, żeby obeschły z tłuszczu.
Krok czwarty
Placki można podawać od razu po upieczeniu same, ze śmietaną, jak również z jogurtem naturalnym. Są dobre także na zimno, dlatego nie trzeba zjadać wszystkich od razu. Stanowią zarówno dobry obiad, jak i sycącą kolację.