Zasady obierania awokado

Opiekun artykułu: angi
Advertising
Zasady obierania awokado

Zasady obierania awokado

Awokado to zielony przysmak pełen witamin, minerałów, niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Dawniej jadany rzadko, nieśmiało, obecnie niezbędny składnik wielu potraw, zwłaszcza sałatek, które dzięki niemu zyskują kremowy smak. Nadaje się również do innych potraw, jednak niezależnie od zastosowania, na początku konieczne jest jego obranie. Jego specyficzny kształt może powodować obawy, że będzie to trudne, lecz wystarczy kilka wskazówek i awokado będzie obrane w tempie ekspresowym.

Advertising
Advertising
  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Pierwsze, co trzeba zrobić, to umyć awokado dokładnie. Skórka nie będzie wykorzystywana, jednak jak skóra większości owoców, zwłaszcza transportowanych z daleka, bywa pryskana różnymi specyfikami mającymi zachować produkt w dobrym stanie. Po umyciu – można również sparzyć wrzątkiem – naciąć awokado wzdłuż, dotykając ostrzem pestki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po zrobieniu głębokiego nacięcia, które podzieli awokado na dwie części, trzymane jedynie pestką, przejść do kolejnego etapu. Przekręcić obie połówki w przeciwne strony, jedną do siebie, drugą od siebie. Dzięki temu bez problemu i bez dodatkowych nacięć uda się je oddzielić.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Pestka zostanie w jednej z połówek, podczas gdy druga będzie zawierała jedynie zielony miąższ. Dobre awokado powinno mieć ładnie zielony środek i dodatkowo dość miękki, łatwy do cięcia, krojenia, wydobywania łyżeczką. Jest to bardzo korzystne przy dalszej obróbce, która nie wymaga mocowania się z owocem i wydobywania na siłę jego zawartości.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Pestkę podważyć czubkiem noża i wyjąć – nie powinna stawiać oporu. Po pozbyciu się pestki zacząć obierać awokado ze skórki, tnąc cienkie paski od jej czubka do dołu. Powinien zostać jedynie zielony miąższ.Gdy cała skórka znajdzie się już poza awokado, można przejść do jego krojenia w zależności od potrzeb – można uzyskać kostki, plasterki, półokręgi. Wystarczy kilka prostych cięć. Poza wykorzystaniem awokado do sałatek, świetnie sprawdzi się jako element past na kanapki oraz dipów do zdrowych warzywnych przekąsek.