Jak przygotować syrop z czosnku?

Opiekun artykułu: chura
Advertising
Jak przygotować syrop z czosnku?

Jak przygotować syrop z czosnku?

Stopniowe pożegnanie z zimą nie oznacza, że od razu koniec z chorobami. Przedwiośnie potrafi być zdradliwe – raz zimno, raz ciepło, raz słonecznie, raz śnieżnie – co powoduje, że o przeziębienie nietrudno. Żeby szybko zwalczyć ból gardła oraz kaszel, dobrze jest mieć w domu cudowny środek, jakim jest syrop z czosnku.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby przyrządzić dobry, a przede wszystkim skuteczny syrop potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 3 główki czosnku,
    * 3 cytryny,
    * 6 łyżeczek miodu płynnego,
    * 1 szklanka wody (mineralnej, przegotowanej).

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Wszystkie główki czosnku obrać z łupinek i podzielić na ząbki. Kiedy będą już czyste, wszystkie przecisnąć przez praskę, najlepiej prosto do słoika.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Cytryny sparzyć i przekroić na pół. Z każdej połówki wycisnąć jak najwięcej soku i dolać go do czosnku. Dodać miód oraz wodę mineralną lub przegotowaną, po czym zamieszać wszystko razem. Zakręcić słoik. Odstawić go na 24 godziny w zacienione miejsce.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po upływie doby płyn ze słoika przecedzić przez drobne sitko. Przelać do czystego słoika albo butelki. Syrop jest gotowy do popijania 2 razy dziennie, kiedy boli gardło lub nęka cię chrypka. Dodatkowo, zawarty w nim czosnek wpłynie pozytywnie na cały układ odpornościowy. Zawsze trzeba mieć w pamięci, że czosnek to jeden z lepszych naturalnych antybiotyków.