Jak przygotować świetne lasagne z mięsem mielonym?
Jak przygotować świetne lasagne z mięsem mielonym?
Lasagne to jedno z najsmaczniejszych dań w kuchni włoskiej. Jest dobrą alternatywą dla nudnych, codziennych obiadów oraz posmakiem egzotyki. Wymaga sporej ilości składników oraz trochę pracy, jednak efekt jest wart przygotowań. Włoskie danie według poniższego przepisu jest wyśmienite.
Jakich składników potrzeba?
Aby zrobić smaczną lasagne, niezbędne są odpowiednie składniki, na podstawę:
* 375 g makaronu,
* 100 g sera żółtego,
* masło.
Na sos z mięsem:
* 600 g mięsa mielonego,
* 2 kostki rosołu drobiowego,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 marchewka,
* 1 cebula,
* 1 puszka pomidorów,
* 3 łyżki oliwy,
* pieprz,
* sól.
Na sos beszamelowy:
* 50 g mąki,
* 50 g masła,
* gałka muszkatołowa,
* sól.Krok pierwszy
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Czosnek i cebulę pozbawić łupinek. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę.
Krok drugi
Oliwę rozgrzać na patelni, po czym przysmażyć na niej cebulę razem z ząbkami czosnku. Gdy cebula przyrumieni się, wyjąć czosnek i wrzucić marchewkę oraz mięso. Kiedy mięso będzie już dobrze podsmażone, ale nie za mocno, żeby nie było suche, dodać pomidory oraz kostki rosołowe. Wsypać pieprz i sól, po czym przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 45 minut.
Krok trzeci
Gdy farsz mięsny dusi się, przejść do przygotowywania sosu beszamelowego. Do garnka przelać mleko, dodać mąkę i zacząć podgrzewać, aż składniki będą tworzyć jedną całość. Następnie dodać masło i wciąż podgrzewając powoli, poczekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą. Odstawić.
Krok czwarty
Płatki makaronu namoczyć przez 2 minuty w gorącej wodzie. Formę do lasagne lub naczynie żaroodporne nasmarować masłem, po czym układać warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy, makaron i tak aż do wykończenia składników. Na zakończenie posypać serem.
Krok piąty
Naczynie z lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40 – 45 minut, aż makaron będzie miękki. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na 15 minut, po czym kroić i podawać. Smacznego!