Jak przygotować sałatkę z komosy ryżowej z winogronami?
Jak przygotować sałatkę z komosy ryżowej z winogronami?
Komosa ryżowa coraz częściej występuje w polskiej kuchni. Zazwyczaj podaje się ją jako dodatek do dań głównych, jednak jako zdrowe pożywienie dobrze sprawdzi się w potrawach dietetycznych. Do takich potraw zaliczają się głównie sałatki i taką właśnie, z komosy oraz równie zdrowych winogron, proponujemy w poniższym artykule. Samo zdrowie – w prosty sposób.
Potrzebne składniki spożywcze
Przed przystąpieniem do przygotowywania sałatki należy zebrać składniki do części głównej oraz do dressingu.Do sałatki niezbędne są:
* 1/2 szklanki komosy ryżowej,
* 50 g fety,
* 2 łyżki ziaren słonecznika,
* 1 garść czerwonych winogron,
* 1 garść rukoli.
Do dressingu potrzebne są:
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 2 łyżki miodu płynnego,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 ząbek czosnku,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Komosę przesypać do sitka. Przepłukać pod zimną wodą, żeby pozbyć się zepsutych ziaren oraz goryczki, typowej dla komosy. Po wypłukaniu przesypać ją do garnka i zalać wodą w proporcji 1:2. Wodę osolić szczyptą soli.Postawić garnek na gazie i gotować pod przykryciem 15 – 20 minut, aż komosa wchłonie wodę, nabierając przy tym puszystości.
Krok drugi
Ziarna słonecznika uprażyć na patelni na złocisty kolor, uważając, żeby nie doszło do ich przypalenia się. Winogrona umyć i przekroić na połówki. Pozbyć się pestek i przełożyć do miski. Rukolę również przemyć pod wodą, a następnie potargać na mniejsze kawałki, prosto do owoców. Dodać ziarna słonecznika oraz komosę.
Krok trzeci
Ser pokruszyć palcami na mniejsze części, dodając do komosy, po czym zająć się przygotowaniem dressingu.Do osobnej miseczki wlać olej, miód, sok. Dodać szczyptę soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem intensywnie mieszać aż do uzyskania jednolitej, aromatycznej konsystencji. Polać dressingiem sałatkę tuż przed podaniem, dzięki czemu zachowa się intensywny smak sosu. Smacznego!