Jak przygotować jabłkowe kanapki?
Jak przygotować jabłkowe kanapki?
Smaczne i zdrowe. Czasami wydaje się, że te dwa przymiotniki nie mogą iść ze sobą w parze. Nic bardziej mylnego. Jabłkowe kanapki z dodatkami mogą stać się wspaniałym podwieczorkiem dla dzieci i dorosłych. Łączą w sobie owoce oraz słodki smak dodatków, dlatego każdy, kto raz spróbuje, chętnie sięga po nie ponownie.
Niezbędne składniki spożywcze
Do przyrządzenia ciekawych kanapek z jabłek potrzebnych jest kilka składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. Są to:
* 1 duże jabłko,
* 1 łyżka miodu,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 2 łyżki masła orzechowego,
* wiórki kokosowe,
* rodzynki,
* orzechy posiekane.Krok pierwszy
Jabłko – może być czerwone lub zielone, wedle uznania – dokładnie umyć. Oderwać koniuszek, ale samego jabłka nie obierać.
Drylownicą pozbyć się gniazda nasiennego. Jeśli nie ma się w domu drylownicy, najlepiej pokroić jabłko na krążki i dopiero wtedy wyciąć z niego pozostałości gniazda nasiennego.
Krok drugi
Przygotowane jabłko należy pokroić na 6 części. Powinny być nie grubsze niż 0,5 cm, żeby wygodnie się je jadło, jednocześnie nie powinny być zbyt cienkie, gdyż wtedy kanapka nie będzie prezentowała się efektownie.
Krok trzeci
Na 3 plasterkach jabłka rozsmarować masło orzechowe. Posypać je wiórkami kokosowymi, orzechami, rodzynkami, płatkami kukurydzianymi – dodatki można dostosować do własnych upodobań. Przykryć pozostałymi plasterkami. Ułożyć na talerzu i z wierzchu posypać jeszcze wybranym dodatkiem. Podawać.