Jak przygotować jabłkowe kanapki?

Opiekun artykułu: hetmanowski
Advertising
Jak przygotować jabłkowe kanapki?

Jak przygotować jabłkowe kanapki?

Smaczne i zdrowe. Czasami wydaje się, że te dwa przymiotniki nie mogą iść ze sobą w parze. Nic bardziej mylnego. Jabłkowe kanapki z dodatkami mogą stać się wspaniałym podwieczorkiem dla dzieci i dorosłych. Łączą w sobie owoce oraz słodki smak dodatków, dlatego każdy, kto raz spróbuje, chętnie sięga po nie ponownie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Do przyrządzenia ciekawych kanapek z jabłek potrzebnych jest kilka składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. Są to:
    * 1 duże jabłko,
    * 1 łyżka miodu,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 2 łyżki masła orzechowego,
    * wiórki kokosowe,
    * rodzynki,
    * orzechy posiekane.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jabłko – może być czerwone lub zielone, wedle uznania – dokładnie umyć. Oderwać koniuszek, ale samego jabłka nie obierać.

    Drylownicą pozbyć się gniazda nasiennego. Jeśli nie ma się w domu drylownicy, najlepiej pokroić jabłko na krążki i dopiero wtedy wyciąć z niego pozostałości gniazda nasiennego.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowane jabłko należy pokroić na 6 części. Powinny być nie grubsze niż 0,5 cm, żeby wygodnie się je jadło, jednocześnie nie powinny być zbyt cienkie, gdyż wtedy kanapka nie będzie prezentowała się efektownie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na 3 plasterkach jabłka rozsmarować masło orzechowe. Posypać je wiórkami kokosowymi, orzechami, rodzynkami, płatkami kukurydzianymi – dodatki można dostosować do własnych upodobań. Przykryć pozostałymi plasterkami. Ułożyć na talerzu i z wierzchu posypać jeszcze wybranym dodatkiem. Podawać.