Dobry sos z koncentratu do każdej pizzy – jak go przygotować?

Opiekun artykułu: marysia
Advertising
Dobry sos z koncentratu do każdej pizzy – jak go przygotować?

Dobry sos z koncentratu do każdej pizzy – jak go przygotować?

Pizza to jeden z najczęściej jadanych fast foodów, nie tylko zamawianych w restauracjach i pizzeriach, ale również wykonywanych w domu. Jak podkreślają twórcy pizzy, Włosi, klucz do doskonałego dania to przede wszystkim sos. Ten z koncentratu może być tak samo dobry, jak z pomidorów. Podany poniżej przepis pozwala się o tym przekonać.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przygotowanie dobrego sosu do pizzy nie jest trudne, jednak wymaga zestawu dobrych składników, wśród których powinny znaleźć się:
    * 50 ml wody,
    * 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    * 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
    * 3 ząbki czosnku,
    * oregano,
    * bazylia.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Czosnek obrać z łupinki. Zmiażdżyć go w prasce albo zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Bazylię i oregano, najlepiej świeże, posiekać na drobne kawałeczki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki. Można wybrać koncentrat łagodny albo pikantny, w zależności od własnego smaku. Dolać do niego oliwy z oliwek, wody, wsypać czosnek oraz zioła, po czym bardzo dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Można doprawić sos delikatnie pieprzem i solą, ale nie jest to konieczne. Gotowy sos można od razu kłaść na ciasto lub spody do pizzy albo przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce, używając, gdy zajdzie taka potrzeba. Smacznego!