Dobry sos z koncentratu do każdej pizzy – jak go przygotować?
Dobry sos z koncentratu do każdej pizzy – jak go przygotować?
Pizza to jeden z najczęściej jadanych fast foodów, nie tylko zamawianych w restauracjach i pizzeriach, ale również wykonywanych w domu. Jak podkreślają twórcy pizzy, Włosi, klucz do doskonałego dania to przede wszystkim sos. Ten z koncentratu może być tak samo dobry, jak z pomidorów. Podany poniżej przepis pozwala się o tym przekonać.
Potrzebne składniki spożywcze
Przygotowanie dobrego sosu do pizzy nie jest trudne, jednak wymaga zestawu dobrych składników, wśród których powinny znaleźć się:
* 50 ml wody,
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
* 3 ząbki czosnku,
* oregano,
* bazylia.Pierwszy krok
Czosnek obrać z łupinki. Zmiażdżyć go w prasce albo zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Bazylię i oregano, najlepiej świeże, posiekać na drobne kawałeczki.
Drugi krok
Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki. Można wybrać koncentrat łagodny albo pikantny, w zależności od własnego smaku. Dolać do niego oliwy z oliwek, wody, wsypać czosnek oraz zioła, po czym bardzo dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.
Trzeci krok
Można doprawić sos delikatnie pieprzem i solą, ale nie jest to konieczne. Gotowy sos można od razu kłaść na ciasto lub spody do pizzy albo przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce, używając, gdy zajdzie taka potrzeba. Smacznego!