Zasady uprawy kalarepy

Opiekun artykułu: katja
Advertising
Zasady uprawy kalarepy

Zasady uprawy kalarepy

Kalarepa jest warzywem zdrowym i lubianym. Stanowi nie tylko dobry dodatek do sałatek, ale również do zup. Można ją także chrupać samodzielnie, co jest jednym z ulubionych sposobów jej jedzenia. Jeżeli lubi się kalarepę i posiada się ogródek, warto uprawiać ją samodzielnie i znać zasady jej uprawy.

Advertising
Advertising
  • Kiedy siać?

    Kiedy siać?

    Aby móc cieszyć się kalarepą, należy wysiać ją w odpowiednim terminie. W zależności od rodzaju warzywa – kalarepa może być biała lub fioletowa – czas siewu jest inny. Biała odmiana nadaje się do zbierania wcześniej niż wolniej rosnąca kalarepa fioletowa. Z tego powodu szybciej rosnącą można posadzić na przełomie lipca i sierpnia, ale zbiorami cieszyć się już wczesną jesienią, natomiast wolniej rosnącej trzeba dać więcej czasu. Najlepiej do sadzenia wybrać późny maj albo początek czerwca. Dzięki temu kalarepę można zbierać w czasie jesieni, co pozwala na robienie z niej zimowych marynat.

  • Gleba dla kalarepy

    Gleba dla kalarepy

    Smaczna kalarepa należy do rodziny kapustowatych, jednak nie jest tak wymagająca pod względem gleby, jak jej warzywni krewni. Warto jednak zadbać o to, aby była sadzona na glebie próchniczej o dużej wilgotności – ale nie przesadnie mokrej, gdyż wtedy nie wyrośnie lub zgnije. Powinno być w niej dużo wartości odżywczych, które pozwolą kalarepie wykiełkować, a potem rosnąć, stając się apetyczną przekąską. Dobrze zwrócić również uwagę na odczyn gleby, który powinien być lekko kwaśny.

  • Miejsce dla kalarepy

    Miejsce dla kalarepy

    Równie ważne, jak gleba jest miejsce, w którym ma znaleźć się kalarepa. Nie powinno być przesadnie zacienione, ponieważ roślina potrzebuje przynajmniej przez 6 godzin dziennie mieć dostęp do promieni słonecznych. Trzeba jedynie pilnować, żeby temperatura na stanowisku nie była niższa niż 12 stopni Celsjusza ani wyższa niż 18 – 20 stopni. Zachowanie tych warunków zapewni kalarepie pomyślny wzrost.

  • Podlewanie kalarepy

    Wilgoć i odpowiednie nawadnianie to klucz do dobrej bulwy, która będzie smakowita i pełna witamin. Osiąga się to między innymi prawidłowym podlewaniem. Jeżeli regularnie pada, nie musi być ono zbyt częste, jednak jeżeli brak opadów utrzymuje się dłużej, trzeba wspomóc uprawę i codziennie dostarczać jej 3 – 6 centymetrów chłodnej wody. Dobrze jest również obłożyć roślinę kompostem, który zapewni stałą wilgoć.

  • Zbiór kalarepy

    Zbiór kalarepy

    Tym, na co każdy ogrodnik czeka, jest moment zbioru kalarepy. Można zbierać je od września do początku listopada, kiedy bulwy mają od 6 do 10 centymetrów średnicy. Odcina się je od nasady i wykorzystuje w kuchni. Do jedzenia nadają się zarówno bulwy, jak i liście, które można dodawać do zup lub sałatek. Przechowywanie kalarepy nie jest bardzo długie, jednak odpowiednio zabezpieczona potrafi przetrwać w lodówce do 3 tygodni.