Właściwości lecznicze babki zwyczajnej
Właściwości lecznicze babki zwyczajnej
Przechodząc obok ogródka lub trawnika przed blokiem, często nie zwraca się uwagi na rosnące na nim rośliny. Większość uznaje się za nieprzydatne chwasty, zapominając, że część z nich to przydatne rośliny lecznicze, w tym babka zwyczajna, znana zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zamiast zrywać ją bezcelowo, lepiej wykorzystywać ją dla poprawy zdrowia albo jego wzmocnienia.
Babka i skóra
Nie bez powodu po ugryzieniu przez komara albo innego owada warto przetrzeć skórę liściem babki zwyczajnej. Jest ona bardzo dobrym środkiem odtruwającym, więc gdy owad wstrzykuje truciznę pod skórę, babka działa niczym antidotum. Równie dobre działanie ma ona w przypadku oparzeń oraz ran. Wspomaga ich gojenie i nie dopuszcza do pojawienia się infekcji. Dzięki przykładaniu liści babki – w całości lub pociętych i przykrytych jałową gazą – zaczerwienienia szybciej znikają, nie pozostawiając po sobie blizn.
Babka i infekcje
Męczący kaszel – suchy lub mokry – może być leczony przy pomocy babki zwyczajnej. Jest ona polecana w trakcie przeziębienia, ponieważ ma działanie przeciwbakteryjne, które ułatwia leczenie i wzmacnia odporność organizmu. Działa również wykrztuśnie, co pozwala na szybsze pozbycie się z gardła zalegającej w nim wydzieliny. Hamuje pojawianie się wydzieliny charakterystycznej dla kataru. Można przygotować z niej nalewki albo herbatę, którą warto popijać przez cały dzień. Dodatkową zaletą jest wpływ babki na układ moczowy. Ma ona działanie moczopędne, dzięki czemu ułatwia wydalanie z organizmu toksyn oraz bakterii, które mogą powodować przeziębienie. Pozwala to na leczenie problemów z pęcherzem moczowym.
Babka i układ pokarmowy
Antyseptyczne właściwości babki zwyczajnej mogą być zastosowane również do leczenia problemów z układem pokarmowym. Herbata z babki zwyczajnej wpływa na zmniejszenie bólów brzucha oraz biegunki. Dodatkowo bywa składnikiem środków leczniczych stosowanych w czasie leczenia poważniejszych chorób układu pokarmowego. Bywa podawana w czasie walki z wrzodami jelit, jednak w przypadku tej choroby nie należy przesadzać z ilością pijanej wówczas herbaty z babki. Wystarczy 1 szklanka dziennie. Spowoduje ona usunięcie z organizmu szkodliwych substancji, które zalegają w jelitach.
Babka i witaminy
W niepozornej babce zwyczajnej znajduje się duża ilość witamin, które warto wykorzystać dla poprawy jakości zdrowia. Babka zawiera w sobie witaminę A, K, C oraz flawonoidy, związki śluzowate, kwasy organiczne i liczne składniki mineralne: cynk, magnez, potas, krzem, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rośliny można używać do przygotowania naparu i herbaty, wówczas trzeba ją wcześniej ususzyć. Babka zerwana na łące, dokładnie umyta i opłukana może stać się dodatkiem do sałatek, który zapewni zdrowie całej rodzinie.