W jaki sposób przechowywać zioła?
W jaki sposób przechowywać zioła?
Zioła przydają się przez cały rok – do jedzenia, do picia, do leczenia. Jednak świeże są dostępnie jedynie przez kilka miesięcy. Na szczęście coraz więcej osób albo zbiera zioła na łąkach, albo hoduje je na balkonach. Niektórzy robią to dla zapachu, inni wykorzystują zioła na bieżąco, lecz zaczynając uprawę ziół dobrze jest wiedzieć, jak je przygotować i przechowywać, aby cieszyć się nimi jak najdłużej.
Suszenie ziół
Najpopularniejszym sposobem na przechowywanie ziół przez dłuższy czas jest ich suszenie. Jest to powszechnie wybierana metoda. Żeby dobrze zasuszyć zioła, trzeba zadbać o to, aby zebrane rośliny były zdrowe, bez pożółkłych i nadgniłych elementów, oraz suche. W zależności od warunków suszy się je na kilka sposobów – powiązane w pęczki i powieszone na przewiewnym poddaszu lub na rozłożonych gazetach, gazie, chłonących dobrze szmatkach – aż do całkowitego wyschnięcia. Im szybciej ono nastąpi, tym lepiej zioła zachowają swój zapach, jednak w celu przyśpieszenia procesu nie wolno ich suszyć na słońcu. W zależności od warunków suszenia może ono trwać od kilku dni do 2 tygodni. Gdy nie ma się miejsca, można przyśpieszyć proces, susząc je w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni Celsjusza. Wyschnięte zioła są suche, lecz liście nie powinny się kruszyć. Po stwierdzeniu, że ich stan jest odpowiedni, należy przełożyć je do hermetycznych pojemników lub ciemnych szklanych słoików.
Mrożenie ziół
Dobrym sposobem na zachowanie ziół na dłużej jest ich zamrożenie. Dzięki temu zabiegowi zioła wyglądają na świeższe niż suszone. Przeznaczone do zamrożenia rośliny powinny być bardzo dobrze oczyszczone ze wszystkich zbędnych elementów i drobno posiekane. Następnie przekłada się je do pojemników – najlepiej opisać je na wierzchu – małych, zamykanych lub do pudełeczek po lodach. Ciekawostką, ale wartą wykorzystania jest możliwość mrożenia ziół w kostkach lodu. Dzięki temu można dodawać je łatwo do potraw, np. do sosu czy zupy, a nawet do napojów. W przypadku mrożonej mięty może być to idealny sposób na dodanie napojowi walorów smakowych, szczególnie latem.
Zioła w zalewie
Starym sposobem, chociaż przeżywającym obecnie swoją drugą młodość, jest przechowywanie i przyrządzanie ziół w zalewie – octowej lub oliwnej. Odpowiednio przygotowane są one idealnym dodatkiem do wielu potraw. Wystarczy przygotować butelki, do których wkłada się pojedyncze łodygi ziół i zalewa – octem lub wysokiej klasy olejem: oliwą z oliwek, octem winnym, olejem słonecznikowym – aż do zakrycia całej łodygi. Następnie szczelnie zakręca się całą butelkę i odstawia w zacienionym miejscu na 4 tygodnie. W taki sposób zyskuje się zarówno ozdobę, jak i zatrzymuje ziołowy aromat.
Zioła i zioła
Nie wszystkie zioła nadają się tak samo do suszenia i mrożenia. Zanim rozpocznie się przechowywanie ziół, trzeba dowiedzieć się, który sposób jest najlepszy w danym przypadku. Do suszenia nadają się przede wszystkim: szałwia, lawenda, mięta, melisa, natomiast do mrożenia: pietruszka, ogórecznik, koper. Suszone zioła najlepiej przechowywać w pojemniczkach hermetycznych lub ceramicznych słoikach, które mogą stanowić dekorację kuchni.