Tort bezowy na Pierwszą Komunię
Tort bezowy na Pierwszą Komunię
Przyjęcie z okazji Pierwsze Komunii Świętej może stać się okazją do przygotowania pysznego tortu, który spodoba się zarówno dziecku, jak i gościom. Może to być coś innego niż typowe ciasto biszkoptowe z kremem. Lekki, lecz bardzo słodki tort bezowy będzie idealnym rozwiązaniem, a do tego jest łatwy do przygotowania.
Składniki na tort
Przygotowanie tortu bezowego wymaga odpowiednich i co ważne, bardzo świeżych składników. Dotyczy to przede wszystkim jajek, w przeciwnym razie beza może nie być tak puszysta, jak powinna. Do wykonania bezy niezbędne jest:
* 6 białek,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 300 g cukru,
* sól.
Do wykonania kremu potrzebne będzie:
* 250 g mascarpone,
* 250 g śmietanki tłustej,
* 150 g białej czekolady,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 1 kg owoców (dowolnych),
* 5 – 6 listków melisy do dekoracji.Etap pierwszy
Przygotowanie tortu bezowego należy rozpocząć od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza.Białka do wykonania bezy powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli dopiero wyjęło się jajka z lodówki, należy odczekać 30 minut, zanim zacznie się ich używać. Po tym czasie można zacząć ubijać białka. Bardzo ważne jest zadbanie o to, żeby miska, w której będzie się ubijało białka, była całkowicie sucha.
Etap drugi
Ubijanie białek powinno odbywać się na wysokich obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej, bardzo sztywnej piany. Dopiero wtedy można dodać do niej pozostałe składniki, czyli cukier oraz sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Połowę cukru dodać w czasie miksowania, drugą połowę wsypać i wymieszać całość szpatułką.
Etap trzeci
Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy 24 centymetrów. Położyć papier na blasze i na narysowanym kształcie ułożyć masę białkową tak, żeby powstały dwa równe koła. Wstawić do piekarnika. Po 5 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 15 stopni.
Etap czwarty
Białą czekoladę pokruszyć do miseczki, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodać mascarpone i powoli zmiksować. W osobnym naczyniu ubić śmietankę i dodawać małymi porcjami do czekolady.Po przygotowaniu posmarować cienko kremem jeden z blatów bezowych. Udekorować najładniejszymi z przygotowanych owoców, np. truskawkami, winogronami, malinami. Pozostałą część wrzucić do kremu i wymieszać. Położyć ją na drugim krążku bezowym, przykryć udekorowanym. Owoce ozdobić listkami melisy. Można przez 30 minut schładzać w lodówce, po czym podawać.