Prosty sposób na przyrządzenie caffè mocha
Prosty sposób na przyrządzenie caffè mocha
Kawa mocha jest kawą, którą można popijać z prawdziwą przyjemnością, niczym najlepszy deser. Jej konstrukcja opiera się na gorącym mleku albo gorącej czekoladzie. Wbrew pozorom nie jest do wykonania tak trudna, że można ją dostać tylko w kawiarni. Korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, będziesz mogła raczyć się kawą w domu, kiedy tylko zapragniesz.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby stworzyć samodzielnie pyszną kawę, potrzebne są odpowiednie składniki, wśród których najważniejsze to:
* 1 łyżka kakao,
* 1 łyżka cukru,
* 2 łyżki mleka,
* 1 kubek wrzątku,
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
* bita śmietana,
* cynamon lub kawałek czekolady.
Kawę można podać zarówno w zwykłym kubku, jak i w ozdobnej, wysokiej szklance.
Krok pierwszy
Kawę rozpuszczalną wsypać do szklanki lub kubka, w którym będzie podawana kawa. Następnie zagotować wodę i zalać wrzątkiem proszek kawowy, nie zalewać jednak do pełna, ponieważ musi pozostać miejsce dla kolejnych składników.
Krok drugi
Do wciąż gorącej kawy dodać kakao oraz cukier i zacząć mieszać. Zamiast kakao gorzkiego można dodać również czekoladę rozpuszczalną – taką, jakiej używa się do przyrządzania czekolady na gorąco. Po dodaniu czekolady kawa będzie znacznie słodsza, więc ewentualnie można ograniczyć ilość cukru.
Krok trzeci
Do kawy z dodatkami wlać mleko. W przepisie podajemy 2 łyżki mleka, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go więcej. Wystarczy mleko o zawartości tłuszczu 2%, ale jeśli chce uzyskać się bardziej kremowy smak, można użyć mleka 3,2%. Gotową kawę ozdobić z wierzchu bitą śmietaną i posypać cynamonem albo startą czekoladą. Kawa dobrze komponuje się z ciasteczkami korzennymi.