Smaczna zupa z kurczakiem na jesień
Smaczna zupa z kurczakiem na jesień
Wraz z nadejściem jesieni wraca się do jedzenia zup. Latem nie zawsze ma się na nie ochotę, jednak jesienią, a potem zimą, są one dobrze sycącymi potrawami, które mogą nie tylko napełnić żołądek, ale również dobrze rozgrzać. Same warzywa zapewnią sytość jedynie na pewien czas, dlatego do dobrej zupy warto dodać również trochę mięsa.
Potrzebne składniki
Aby wykonać dobrą zupę, nie potrzeba wiele. Wystarczą następujące elementy, świeże i dobre:
* 2 piersi z kurczaka,
* 1,5 l wody,
* 20 dag ryżu,
* 1/2 cytryny,
* 2 goździki,
* 1 opakowanie marchewki z groszkiem (mrożone),
* włoszczyzna,
* liść laurowy,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Z włoszczyzny odłożyć na bok pora. Resztę warzyw opłukać w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki, kostki lub plasterki.Mięso również umyć, osuszyć, a następnie odciąć z niego niepożądane elementy – błonki, chrząstki.
Krok drugi
Do dużego garnka wlać wodę. Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i goździkami. Zagotować. Dodać mięso i pozostawić całość do gotowania na 30 minut, na średnim ogniu.
Krok trzeci
Odłożony wcześniej por pokroić na plasterki. Na 10 minut przed zakończeniem gotowania zupy wrzucić go do wywaru. Tak samo postąpić z mrożoną marchewką z groszkiem.
W osobnym garnku ugotować ryż, kierując się zaleceniami na opakowaniu produktu.
Krok czwarty
Kurczaka wyjąć z wciąż gotującej się zupy. Pokroić go na średniej wielkości kawałki. Na kawałki pociąć również cytrynę, po czym oba składniki wrzucić do zupy. Dodać ryż i całość wymieszać. Po raz drugi doprowadzić do wrzenia, a następnie wyłączyć gaz pod garnkiem.Zupę należy podawać od razu po przygotowaniu. Można posypać jej wierzch natką pietruszki albo dodać kromkę chleba do smaku.