Siedem ciekawych roślin, które warto mieć w swoim jagodniku
Siedem ciekawych roślin, które warto mieć w swoim jagodniku
Jagodnik to miejsce przeznaczone w naszym ogrodzie na uprawę roślin jagodowych. Nie musi być specjalnie oddzielony od reszty działki, nie ma także zasad określających, które rośliny powinny się w nim znaleźć. Przeważnie w ogrodach i na działkach królują porzeczki, maliny i truskawki, często można też spotkać agrest, poziomki, jeżyny albo winorośl. Jednak możemy poeksperymentować i posadzić mniej znane rośliny, jak jagoda kamczacka czy kolcowój chiński. Często ich owoce są bardzo smaczne, a wymagania uprawowe – niezbyt wielkie. Przedstawiamy siedem ciekawych roślin, które warto mieć w swoim jagodniku.
Kolcowój chiński
Kolcowój chiński to krzew pochodzi z Azji. Jego podłużne czerwone owoce są znane jako jagody goji i są bardzo cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Kolcowój uprawiany jest w wielu krajach świata. Nie należy mylić kolcowoju chińskiego ze spokrewnionym z nim blisko kolcowojem pospolitym.
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka to roślina łatwa w uprawie. Zakwita bardzo wcześnie, pierwsze pąki
pojawiają się już na początku marca. Dzięki temu jej smaczne, kwaśno-słodkie owoce dojrzewają najwcześniej ze wszystkich owoców jagodowych, wcześniej nawet od truskawek. Decydując się na uprawę jagody kamczackiej, należy pamiętać o posadzeniu krzewów dwóch odmian kwitnących w tym samym czasie, gdyż tylko w ten sposób dojdzie do zapylenia kwiatów i owocowania.
Borówka wysoka
Borówka wysoka, czyli borówka amerykańska jest bardzo znanym krzewem, jej smaczne owoce są przez cały sezon dostępne w sprzedaży. Mają one wiele cennych właściwości, miedzy innymi zawierają luteinę, poprawiającą wzrok. Owoce borówki amerykańskiej są dość drogie, dlatego warto uprawiać ją w swoim ogrodzie. Trzeba pamiętać o zapewnieniu krzewom odpowiedniego podłoża (wymagają kwaśnej ziemi).
Borówka brusznica
Borówka brusznica, inaczej borówka czerwona, jest niewielką zimozieloną krzewinką, którą uprawia się jako roślinę ozdobną oraz dla dekoracyjnych czerwonych owoców, wykorzystywanych na przetwory. Przygotowuje się z nich galaretki będące wspaniałym dodatkiem ciemnych mięs i dziczyzny. W warunkach naturalnych rośnie w różnych siedliskach, więc jej uprawa w ogrodzie nie jest szczególnie trudna. Jest także odporna na mróz i choroby.
Żurawina
Owoce żurawiny mają właściwości lecznicze i są cenioną przyprawą używaną między innymi do dziczyzny. Roślina ta jest niezbyt łatwa w uprawie, ale pielęgnowana odpowiednio, obficie owocuje. Z dwóch gatunków uprawnych (żurawina błotna oraz żurawina wielkoowocowa) częściej wybiera się tę drugą ze względu na większe owoce. Bardzo ważne jest przygotowanie dla żurawiny, która w warunkach naturalnych rośnie na bagnach i torfowiskach, odpowiedniej gleby. Podłoże musi być kwaśne, wilgotne i przepuszczalne, na przykład torf wymieszany z trocinami i piaskiem.
Aronia
Aronia jest coraz bardziej znana i można ją spotkać w wielu ogrodach. Czarnofioletowe jagody aronii mają właściwości lecznicze, zawierają wiele witamin i mikroelementów. Można z nich robić doskonałe soki, dżemy, konfitury czy nalewki. Krzewy aronii owocują przez wiele lat.
Dereń jadalny
Dereń jadalny to krzew będący piękną ozdobą ogrodu, zwłaszcza podczas kwitnienia oraz dojrzewania czerwonych lub bordowych owoców. Są one wykorzystywane ze względu na charakterystyczny kwaskowaty smak do robienia nalewek. Uprawa derenia nie jest trudna, roślina nie ma dużych wymagań, nie lubi jedynie stanowisk podmokłych.