Przepis na domowe pierogi z jagodami
Przepis na domowe pierogi z jagodami
Pierogi to to danie, które na świecie kojarzy się najbardziej z naszym krajem. Potrawę tę można zjeść zarówno w bardzo dobrych restauracjach, jak i małych barach mlecznych czy typowych pierogarniach, gdzie serwuje się praktycznie tylko je. Podbijają one serca Polaków, ale także naszych zagranicznych gości. Na dodatek ciasto na pierogi ma tak neutralny smak, że pasuje do nich praktycznie każde nadzienie, zarówno to wytrawne, jak kapusta z grzybami, mięso czy szpinak, jak i to słodkie, jak ser z rodzynkami, truskawki oraz oczywiście jagody. Poniższy przepis zaprezentuje ci, jak zrobić te ostatnie. Jeśli pierogi z jagodami znasz tylko z restauracji oraz barów, to koniecznie musisz spróbować ulepić własne, domowe. Smakują o niebo lepiej, zwłaszcza ze świeżymi jagodami przyniesionymi prosto z targu.
Na ciasto:
Na nadzienie:
Do podania:
Wyrabianie ciasta
W pierwszej kolejności zabierzemy się oczywiście za lepienie ciasta na pierogi. Nie jest to nic trudnego ani czaso- czy pracochłonnego, więc nie możesz mieć żadnej wymówki. Będziemy przegotowywać ciasto parzone, dlatego uważaj, żeby nie było przy tym żadnych dzieci, które uwielbiają bawić się ciastem.Na stolnicę lub stół przesiej mąkę pszenną (możesz użyć do tego sitka o drobnych oczkach). Potem dodaj do niej sól. W górce mąki zrób dziurkę, wlej do niej trzy rozpuszczone łyżki masła oraz gorącą, niemalże wrzącą wodę. Zacznij zagniatać, uważając, żeby nie poparzyć sobie dłoni.Po kilku minutach ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wtedy należy je odstawić na kilkanaście minut.
Przygotowanie nadzienia
W czasie kiedy nasze ciasto będzie sobie chwilę odpoczywać, my weźmy się za przygotowanie nadzienia. Jest ono banalnie proste, a jego wersje są dwie. Opłucz jagody, a następnie je całkowicie osusz. Teraz możesz nic z nimi nie robić i po prostu nimi nadziewać pierogi, ale możesz także wymieszać je z odrobiną cukru pudru oraz mąki ziemniaczanej. Mąka ziemniaczana jest po to, aby jagody, po puszczeniu soku przez cukier, nie były zbyt mokre, ponieważ wtedy nie nadawałyby się do nadziewania.
Wałkowanie ciasta
Ciasto możesz podzielić sobie na dwie czy trzy części, a następnie rozwałkować dość cienko, ale niezbyt, żeby farsz nie przebił ciasta podczas gotowania. Okręgi na pierogi wycinaj za pomocą brzegów szklanki. Następnie na środek każdego kółka włóż nadzienie i zlep pierogi palcami (robiąc na przykład wianuszek) albo za pomocą widelca. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania nadzienia oraz ciasta.
Gotowanie
Pierogi wrzucaj na wrzącą oraz osoloną wodę. Będą gotować się przez około dwie minuty. Po wyjęciu podawaj je z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, posypane jagodami czy też cynamonem. Wybierz swoją ulubioną wersję. Smacznego!