Jak samodzielnie przyrządzić pitę?
Jak samodzielnie przyrządzić pitę?
Pita to chlebek pochodzący z krajów Bliskiego Wschodu. Jest tam jedzony przede wszystkim z ostrymi sosami lub z farszem. Stanowi bardzo smaczny dodatek do posiłków, zwłaszcza że podczas pieczenia pęcznieje i tworzy się w nim kieszonka na dowolne dodatki. Chociaż pod postacią pity obecnie występują też placki naleśnikowe do kebabów, prawdziwa pita robiona jest z drożdży. Chcąc poznać jej smak, wystarczy sięgnąć po poniższy przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Smaczną pitę można wykonać po zebraniu niezbędnych elementów, do których należą następujące elementy:
* 3 szklanki mąki,
* 1,5 szklanki letniej wody,
* 10 g suchych drożdży,
* 1 łyżeczka soli.Krok pierwszy
Mąkę przesypać do miski. Dodać suche drożdże i zamieszać oba składniki. Następnie wsypać sól, po czym dolewać letnią wodę, cały czas wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ręki.
Krok drugi
Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do miski. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.Po upływie odpowiedniego czasu uderzać ciasto pięścią, a następnie podzielić na 10 równych części i każdą z nich rozwałkować niczym naleśnik. Oprószyć mąką i ponownie odłożyć na bok, do wyrośnięcia. Tym razem na 40 minut.
Krok trzeci
Zacząć rozgrzewać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przez 5 minut ogrzewać również blachę, na której będzie piekła się pita. Gdy będzie ciepła układać na niej okrągłe placki i piec przez 15 minut. W początkowej fazie pieczenia pita urośnie, a następnie będzie przybierać ładny, brązowy kolor.Od razu po upieczeniu wyciągać placki z piekarnika i jeszcze ciepłe przekrawać na pół, wypełniając farszem. Pitę można pokroić również na kawałki, np. trójkątne, i podawać je jako dodatek do moczenia w sosie bądź w oliwie z ziołami.