Jak grillować – podstawowe zasady

Opiekun artykułu: ninciap
Advertising
Jak grillować – podstawowe zasady

Jak grillować – podstawowe zasady

Grillowanie lubi niemal każdy. Gdy tylko wiosenna pogoda jest sprzyjająca, w ogródkach, w parku oraz w szeroko pojętym plenerze pojawiają się wielbiciele takiego spędzania czasu. Pieczenie mięsa i warzyw jest idealną okazją do zorganizowania towarzyskiego spotkania. Warto dobrze się do niego przygotować i pamiętać o podstawowych zasadach grillowania.

Advertising
Advertising
  • Niezbędny sprzęt

    Niezbędny sprzęt

    Wybierając się na grillowanie dalej niż do własnego ogródka, trzeba zadbać o odpowiedni sprzęt. Przede wszystkim grill, a także elementy do niego – węgiel drzewny, zapałki lub zapalniczka oraz drobiazgi, które ułatwią przygotowanie potraw. Przede wszystkim są to tacki aluminiowe, które przeznaczone są głównie do tłustych mięs oraz delikatnych warzyw, jednak w znaczący sposób ułatwiają pieczenie również innych potraw. Dodatkowo niezbędne są worki na odpadki. Nie wolno zostawiać po sobie bałaganu, zwłaszcza na łonie natury.

  • Czysty grill

    Przed rozpoczęciem grillowania trzeba zadbać o czystość grilla. Jeżeli w pojemniku na opał lub na ruszcie znajdują się resztki z poprzedniego smażenia, niezbędne jest pozbycie się ich. Nie tylko mogłyby zepsuć smak, ale przede wszystkim z ich powodu mogłoby dojść do zatrucia. Stary tłuszcz oraz jego opary są bardzo szkodliwe.

  • Mięso do grillowania

    Mięso do grillowania

    Produkty spożywcze, które kładzie się na ruszcie, zwłaszcza mięso, powinny znajdować się w odpowiednim stanie. Muszą być dobrze rozmrożone. Smażenie zamrożonych lub w połowie zamrożonych produktów nie tylko może powodować zatrucie pokarmowe, ale także kiepską konsystencję oraz smak mięsa.Warto przy tym pamiętać, że do grillowania nie nadaje się mięso peklowane ani wędzone.

  • Aromatyczne dodatki

    Potrawy z grilla mogą stać się bardziej aromatyczne, dlatego dobrze jest mieć pod ręką składniki, dzięki którym będzie to łatwiejsze. Są to nie tylko przyprawy, ale i inne dary natury. Liście czarnej porzeczki albo jałowca położone na grillu sprawią, że jedzenie będzie miało znacznie lepszy smak. Do podpałki można dodać trochę liści herbaty albo rozmarynu, które sprawią, że potrawy będą smaczniejsze, a do tego odstraszą ewentualne owady.

  • Szaszłyki z grilla

    Szaszłyki z grilla

    Szaszłyki to jedna z popularniejszych potraw grillowanych. Jest łatwa do przyrządzenia i składa się zarówno z mięsa, jak i z warzyw. Żeby wszystko piekło się równomiernie, najlepiej używać do ich wykonania takich rodzajów mięs, które nie potrzebują wiele czasu na pieczenie, np. kurczaka. Nie dojdzie wówczas do przypalenia żadnego elementu.

  • Gotowe mięso

    Gotowe mięso

    Mięso należy kłaść na ruszcie dopiero wtedy, kiedy grill będzie bardzo dobrze rozgrzany. Przewracanie powinno odbywać się szczypcami, natomiast zdejmowanie potrawy, dopiero gdy będzie ona dobrze upieczona. Można sprawdzać to widelcem albo patyczkami do szaszłyków. Gdy po przekłuciu pojawia się biały sos, to znak, że mięso jest dobre.