Oryginalna galaretka alkoholowa w cytrynie – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: zajki
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Oryginalna galaretka alkoholowa w cytrynie – jak ją przyrządzić?

Oryginalna galaretka alkoholowa w cytrynie – jak ją przyrządzić?

Podawanie drinków, małych i dużych, w zwykłych kieliszkach staje się nudne. Zwłaszcza w czasie wakacji pragnie się czegoś nowego, ciekawszego, wartego uwagi i zaskakującego gości. Nic prostszego, jak pokazuje poniższy artykuł. Shoty podawane w formie galaretki, w skórce cytrynowej, mogą być prawdziwym hitem sezonu. Spróbuj, a inaczej już się drinka nie napijesz.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby oryginalnie podane drinki udały się, potrzebne będą odpowiednie składniki spożywcze, w tym szczególnie:

    * 2 galaretki cytrynowe,

    * 8 cytryn,

    * 1/2 szklanki cukru,

    * 1/2 szklanki wody, zimnej,

    * 1/2 szklanki soku cytrynowego,

    * 1 szklanka wódki cytrynówki,

    * 1 szklanka wrzątku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie przygotowane cytryny sparzyć wrzątkiem, żeby usunąć ze skórki ewentualne szkodliwe substancje. Wytrzeć cytryny i przekroić wszystkie na pół – wzdłuż. Przy pomocy łyżeczki jak najdokładniej wyczyścić miąższ, pozostawiając jedynie czystą skórkę. Miąższ odkładać do miseczki do użycia na potem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po oczyszczeniu cytryn odstawić je na bok i znów zająć się miąższem. Ręcznie lub używając wyciskarki do owoców, wycisnąć z niego cały sok, żeby uzyskać całą, pełną szklankę. W trakcie wyciskania soku zagotować 1 szklankę wody, aby mieć przygotowany wrzątek.Wyciśnięty sok pozostawić na chwilę na boku. Do miski wsypać galaretki, zalać je wrzątkiem i mieszać, aż proszek całkowicie się rozpuści. Wtedy też wlać sok cytrynowy, wódkę oraz zimną wodę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Skórki z cytryny ułożyć w stabilnym naczyniu, np. metalowej formie do muffinek, choć nadadzą się również zwykłe papilotki papierowe. Do skórek cytrynowych wlać galaretkę z dodatkami, wypełniając ją prawie po brzeg skórki. Tak przygotowane cytryny włożyć do zamrażalnika na 4 godziny, żeby dobrze się ścięły. Po tym czasie wszystkie cytryny przekroić na pół, otrzymując zgrabne ćwiartki wypełnione mocną galaretką. Zawrót głowy gwarantowany!