Na czym polega dieta makrobiotyczna?
Na czym polega dieta makrobiotyczna?
W diecie makrobiotycznej liczy się odżywianie zgodne z prawami natury. Makrobiotyka (macrobios) oznacza „wielkie życie”, a jej głównym założeniem jest to, że ludzie jako część środowiska naturalnego, by cieszyć się zdrowiem, muszą żyć z nim w zgodzie. Oprócz tego, że makrobiotyka opiera się na zasadach i teoriach żywieniowych, bazuje ona również na praktykach cenionych filozofów i lekarzy. W dodatku trzeba zaznaczyć, że makrobiotyka jest również sposobem na zdrowe życie, dzięki któremu można znacząco wyeliminować ryzyko poważnych chorób cywilizacyjnych.
Z czego składa się dieta makrobiotyczna?
W diecie makrobiotycznej przeważającymi produktami w ilości 50% – 80% są pełne ziarna zbóż. 20 – 30% diety powinny stanowić warzywa, 5 – 10% to zupy i taka sama ilość to owoce, fasolka, soja, orzechy oraz warzywa morskie. Okazjonalnie mogą być spożywane ryby oraz owoce morza.
Czego nie je się przy diecie makrobiotycznej?
W diecie tej konieczne jest wyeliminowanie spożywania produktów takich jak: mięso, drób, jaja, przetwory mleczne oraz owoce tropikalne. Niedozwolony jest także cukier i produkty, które go zawierają oraz kawa, czarna herbata i alkohol. Istotą diety makrobiotycznej jest spożywanie produktów świeżych, toteż wszelkie mrożonki, konserwy muszą iść w zapomnienie.
Ważna jakość spożywanych produktów
Makrobiotyka stawia na jakość jedzenia, które dostarczane jest organizmowi. Ma ona bowiem istotne znaczenie dla długotrwałego zdrowia. Uważa się, że dieta makrobiotyczna może zostać wprowadzona osobom w każdym wieku. Jednakże jak każda dieta powinna zostać skonsultowana z dietetykiem, szczególnie gdy mają jej przestrzegać dzieci, osoby starsze czy przewlekle chorujące. Ważna jest bowiem różnorodność potraw, dzięki której zaspokoić można potrzeby żywieniowe organizmu. To, w jaki sposób potrawy są przygotowywane, jest również istotne. Zaleca się więc gotowanie na parze i blanszowanie, gdyż tylko taka obróbka cieplna produktów nie pozbawia ich cennych wartości.
Dodatkowe wskazówki
Oprócz tego, co powyżej napisano, zasadniczym warunkiem właściwego wprowadzenia diety makrobiotycznej jest odpowiednie spożywanie produktów. Je się zatem powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Przy jedzeniu eliminuje się spożywanie płynów. Organizm nawadniamy około 20 minut po posiłku, głównie wodą źródlaną, herbatami ziołowymi lub zbożową kawą. Warto pamiętać, że ostatni posiłek nie powinien być spożywany tuż przed snem. Najodpowiedniejsza jest 3-godzinna przerwa między jedzeniem a położeniem się spać.
Jakie są efekty i ryzyko zastosowania diety makrobiotycznej
Dzięki makrobiotycznej diecie można schudnąć około 4 kg w ciągu dwóch tygodni. Ponadto dieta ta skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że przy diecie makrobiotycznej eliminuje się spożywanie mięsa. Wiąże się to z niedostarczaniem organizmowi pełnowartościowego białka, żelaza, wapnia oraz witaminy B12, co przy długotrwale stosowanej diecie może osłabić organizm. Jak już więc wspomniałam wcześniej, istotna jest indywidualna konsultacja ze specjalistą do spraw żywienia.