Martini z ogórkiem – jak je przygotować?
Martini z ogórkiem – jak je przygotować?
Martini to popularny drink, który zazwyczaj wybierają kobiety, choć nie jest to reguła. Doceniany jest u obojga płci jako dodatek do zabawy, do przyjęcia w domu lub hucznej imprezy. Wraz z nadejściem cieplejszych dni dobrze jest odświeżyć menu zawierające drinki i przydatne w czasie spotkań, dopisując do niego martini z ogórkiem.
Przed podaniem można ozdobić szklankę z drinkiem skórką z limonki albo dodatkowym plasterkiem ogórka.
Jakie składniki są niezbędne?
Zanim przejdzie się do mieszania składników w celu uzyskania smacznego martini z ogórkiem, należy przygotować następujące składniki:
* martini bianco,
* 4 kieliszki wódki,
* 1 mały ogórek zielony,
* kostki lodu,
* sok z limonki (opcjonalnie).Krok pierwszy
Ogórka dokładnie umyć. Można obrać ze skórki, chociaż nie jest to konieczne, równie ładnie będą prezentowały się z ciemniejszą otoczką. Pokroić ogórka na plasterki i odłożyć w miseczce na bok, do późniejszego wykorzystania.
Krok drugi
Przygotować 2 wysokie szklanki. Dokładnie je umyć i wytrzeć do sucha. Zacząć uzupełniać je lodem oraz ogórkami, wrzucając na przemian kostki lodu i ogórki, żeby tworzyły biało-zieloną kompozycję. Dzięki takiemu ułożeniu zimny będzie zarówno napój, jak i plasterki warzywa.
Krok trzeci
Do tak przygotowanych szklanek dodać wódkę, po 2 kieliszki na jedną szklankę. Następnie uzupełnić bardzo mocno schłodzonym martini. Lód oczywiście schłodzi napój, jednak im zimniejsze martini, tym lepsze, dlatego warto włożyć butelkę z alkoholem do lodówki nawet na kilka godzin. Przygotowane martini podawać od razu, w razie potrzeby szykując nowe porcje dla gości. Żeby urozmaicić smak, przed dolaniem martini można do każdej szklanki wlać jeszcze po 1 łyżce soku z limonki.