Leczenie anemii domowymi sposobami
Leczenie anemii domowymi sposobami
Anemia, czyli niedokrwistość wynikająca z braku odpowiedniej ilości czerwonych krwinek może pojawić się w każdym wieku. Istnieją jednak pewne grupy ryzyka: małe dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży, osoby intensywnie się odchudzające. Zmiany hormonalne lub zmiany jadłospisu sprawiają, że w jedzeniu dostarczane jest za mało żelaza i witaminy B12, które są niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek. Nie zawsze zachorowanie na anemię wiąże się z przyjmowaniem tabletek. Istnieją również domowe sposoby jej leczenia, pod warunkiem że jest to lekka postać choroby.
Buraki i jabłka
Buraki są polecane na liczne dolegliwości, w tym właśnie na anemię. Zawierają bardzo dużo żelaza, więc włączenie 1 buraka dziennie może poprawić wyniki pacjenta. Z buraków można przygotować surówkę – z dodatkiem soku cytrynowego – sok do popijania kilka razy dziennie lub po obiedzie albo koktajl. Do soku, przygotowanego przy pomocy sokowirówki, można dodać jabłko, w którym znajduje się witamina C oraz kwas foliowy niezbędny do pokonania anemii.
Pokrzywa
Zioła są niezwykle przydatne w leczeniu anemii. Szczególnie dobrze sprawdza się pokrzywa, która wspomaga przyswajanie żelaza. Dzięki temu czerwone krwinki mogą być wytwarzane w odpowiednio dużych ilościach. Przydane są herbatki z pokrzywy, jak również sok z pokrzywy. Najlepiej sprawdzają się do tego świeże listki, które trzeba zmiksować z 1/2 litra wody, następnie przecedzić i popijać. Na zimę warto zasuszyć pokrzywę i dodawać ją następnie do soku pomidorowego, który również przydaje się w diecie dla anemików.
Płatki kukurydziane
Wiele osób lekceważy płatki kukurydziane w codziennej diecie, uznając je jedynie za zapychacz pomiędzy posiłkami bądź lekką kolację. Jednak anemikom mogą się one znacząco przysłużyć. W dobrej jakości płatkach znajduje się dużo witaminy B12, której niedobór jest jedną z przyczyn anemii. W związku z tym warto przynajmniej raz dziennie zjeść miseczkę płatków zalanych mlekiem.
Wątróbka
Podroby nie są ulubionym posiłkiem, jednak warto przekonać się do zjedzenia wątróbki – w przypadku anemii najlepiej wątróbki wołowej – która zawiera dużo żelaza. Dobrze przygotowana, duszona lub w postaci pasztetu, jedzona przynajmniej raz w tygodniu pozwala na uzupełnienie niedoboru niezbędnych składników.
Witamina C
Poza jedzeniem produktów bogatych w żelazo i w witaminę C konieczne jest również spożywanie rzeczy bogatych w witaminę C. Dzięki niej wchłanianie żelaza jest lepsze. Witaminę można znaleźć tradycyjnie w cytrynie, lecz nie tylko. Równie dobrze sprawdzają się jabłka, zielone rośliny, brokuły, szpinak, które warto włączyć do diety zwalczającej anemię.