Jakie właściwości ma olej rzepakowy?

Opiekun artykułu: fipcio
Advertising
Jakie właściwości ma olej rzepakowy?

Jakie właściwości ma olej rzepakowy?

Olej rzepakowy cieszy się niezasłużoną złą sławą wśród wielu osób. Jest to jednak efekt danych, jakie podawano jeszcze dwadzieścia lat temu, kiedy produkcja oleju była inna i faktycznie zawierał on niezdrowe kwasy. Obecnie jest on produkowany inaczej i nie ma już niebezpieczeństwa, że zaszkodzi zdrowiu. Można i trzeba go jeść, zwłaszcza że pozbawianie ciała tłuszczu jest bardzo szkodliwe dla każdego organizmu.

Advertising
Advertising
  • Dobry olej

    Dobry olej

    Nie warto słuchać złych opinii o oleju rzepakowym i odrzucić go całkowicie ze swojego jadłospisu. Oczywiście oliwa z oliwek ma wiele właściwości, które są przydatne ciału, jednak nie oznacza to, że olej rzepakowy nie ma żadnych. Wręcz przeciwnie. Posiada kwasy, które są niezbędne do poprawnego odbywania się procesów w organizmie. Na szczególne uwzględnienie zasługuje kwas linolowy, czyli kwas z rodziny omega 3 i omega 6. Nie są one wytwarzane przez organizm samodzielnie, dlatego niezbędne jest ich dostarczanie właśnie w postaci różnego rodzaju olejów. Wytwarzany z rzepaku olej nadaje się do tego znakomicie.

  • Cenne składniki

    Niektórym olej rzepakowy kojarzy się tylko ze skwierczącą patelnią i zalanymi olejem kotletami lub innym mięsem, co powoduje tycie oraz złe samopoczucie. Oleju nie potrzeba w żadnej potrawie aż tak dużo, za to nie warto usuwać go całkiem. W oleju rzepakowym znajdują się dwa cenne składniki – witamina E i polifenole. Witamina E znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Odmładza, odżywia komórki, pomagając im w regeneracji, i zapobiega procesowi starzenia się. Natomiast polifenole odpowiedzialne są za zwalczanie wolnych rodników. Powoduje to zmniejszanie się prawdopodobieństwa zachorowania na raka.

  • Dla krwi

    Choć osobom, które cierpią na schorzenia związane z układem krwionośnym, odradza się ciężkie i tłuste potrawy, nie oznacza to, że muszą je one całkowicie usunąć z jadłospisu. Odrobina oleju nie zaszkodzi, a wręcz może pomóc. Olej rzepakowy dzięki zawartym w sobie składnikom, zwłaszcza kwasom tłuszczowym, potrafi przysłużyć się układowi krwionośnemu. Rozprowadzają one po ciele witaminy i składniki mineralne, nie pozwalając na ich zaleganie w organizmie. Dodatkowo kwas oleinowy zawarty w oleju rzepakowym jest pomocny w walce ze zbyt wysokim złym cholesterolem.

  • Złe tłuszcze

    Wiele diet i wielu dietetyków straszy tłuszczami nasyconymi jako źródłem licznych chorób i problemów zdrowotnych. Z pewnością, jeżeli można, należy ich unikać, jednak nie zawsze się to udaje, ponieważ na czymś trzeba smażyć. W takiej sytuacji lepiej wybrać olej rzepakowy niż jakikolwiek inny, gdyż zawiera on jedynie 7% kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest to bardzo niewiele w porównaniu z innymi, nawet w porównaniu z tak polecanym w dietach olejem kokosowym, który ma ich zdecydowanie więcej. Warto również pamiętać, że to właśnie w tłuszczach rozpuszczają się witaminy, a olej rzepakowy nie tylko w tym pomaga, ale także posiada te, które są łatwo rozpuszczalne w tłuszczu, czyli witaminy A i C.