Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty i jabłka?
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty i jabłka?
Do obiadu lub jako przekąskę warto podać pyszną surówkę. Nie musi być bardzo wymyślna. Wystarczą podstawowe składniki, które zapewnią organizmowi zdrowie, a podniebieniu – doskonały smak. Poniżej podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzić prostą, dobrą surówkę.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania surówki potrzebne są odpowiednie składniki. Powinny być świeże i dobrej jakości, aby smak był wyjątkowy. Wśród niezbędnych elementów muszą znaleźć się:
* 40 dag młodej kapusty,
* 2 jabłka,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 3 łyżki koperku,
* sok z cytryny,
* cukier,
* sól.Krok pierwszy
Kapustę przemyć. Pozbyć się uszkodzonych liści z wierzchu kapusty, po czym posiekać ją na mniejsze kawałki. Następnie zetrzeć kawałki na tarce o średnich oczkach. Uzyskane kawałki przełożyć do miski.
Krok drugi
Wszystkie jabłka umyć dokładnie pod zimną wodą, a następnie zetrzeć na tarce. Obrać jabłka należy tylko, jeżeli skórka jest zniszczona i nie wygląda dobrze. Starte jabłko skropić sokiem z cytryny.
Krok trzeci
Koperek umyć i posiekać. Przełożyć do miseczki, dodać olej, przyprawy i wymieszać. Do kapusty przełożyć jabłka, polać całość olejem z dodatkami i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę podawać od razu po przygotowaniu.