Jak przyrządzić oryginalny makaron z sosem orzechowo-kokosowym?

Opiekun artykułu: gregsin
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak przyrządzić oryginalny makaron z sosem orzechowo-kokosowym?

Jak przyrządzić oryginalny makaron z sosem orzechowo-kokosowym?

Makaron, jak rzadko który pokarm, ma tę zaletę, że świetnie smakuje praktycznie ze wszystkim. Na słodko, na słono, na pikantnie – nic nie jest złe, jeżeli odpowiednio połączy się wszystkie elementy. Dobrym przykładem jest makaron z dodatkiem orzechów oraz kokosu – ma zaskakujący smak, kojarzy się z egzotyką, jakiej rzadko się próbuje, ale jeżeli masz ochotę na coś zaskakującego, powinieneś spróbować.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Wykonanie makaronu z zaskakującym sosem jest uzależnione od zebrania odpowiednich elementów, które powinny być bardzo dobrej jakości. Potrzebne będą przede wszystkim:

    * 350 g makaronu (dowolny kształt),

    * 300 ml śmietanki kremowej,

    * 100 g orzechów,

    * 40 g masła,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1/2 cebuli,

    * 2 łyżki parmezanu,

    * pieprz,

    * sól,

    * wiórki kokosowe.

    Zamiast masła można użyć również masło kokosowego, który pogłębi kokosowy posmak dania.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cebulę obrać z łupinki i bardzo drobno posiekać. Czosnek również obrać, a następnie zmiażdżyć w prasce. Nawet jeśli bardzo lubi się ten dodatek, nie należy za wiele go dodawać, żeby nie zdominował smaku. Orzechy – obrać z łupinki, jeśli tego wymagają – wrzucić do blendera i zmiksować, żeby były drobne.Na patelni rozgrzać masło zwykłe albo masło kokosowe. Wrzucić na nie cebulę z czosnkiem i zacząć podsmażać, aż oba składniki zeszklą się ładnie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy czosnek z cebulą będą już zeszklone, wrzucić orzechy. Zamierzać. Dolać śmietankę, wsypać kokos – ilość według uznania, jednak nie za wiele, ponieważ powinien być tylko dodatkiem, a nie głównym elementem. Wymieszać ponownie, pozostawiając do gotowania na średnim ogniu przez 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W dużym garnku zagotować wodę z olejem oraz 1 łyżeczką soli. Wrzucić makaron, gdy woda zacznie wrzeć, po czym gotować przez 10 – 15 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić do sosu, mieszając dokładnie. Tak przygotowany makaron nakładać do misek oraz posypywać startym parmezanem. Wyjątkowe doznania smakowe – gwarantowane.