Jak ugotować dobry makaron z pomidorami i szpinakiem?
Jak ugotować dobry makaron z pomidorami i szpinakiem?
Makaron ma tę zaletę, że może być podawany z licznymi, dowolnymi składnikami. Pozwala to na tworzenie lekkich, ale sycących dań. Gorący lub schłodzony makaron będzie dobrze prezentował się z warzywami, które dodadzą mu zdrowia – witaminy, minerały znajdujące się w dodatkach – oraz atrakcyjnego wyglądu, który spowoduje, że nikt nie będzie w stanie oprzeć się jedzeniu.
Potrzebne produkty spożywcze
Początek gotowania to przede wszystkim zebranie niezbędnych produktów spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:
* 250 g makaronu,
* 200 g szpinaku mrożonego,
* 3 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* 1 pomidor,
* olej,
* pieprz,
* sól,
* parmezan (opcjonalnie).
Pierwszy krok
Średniej wielkości garnek wypełnić wodą. Posolić ją dowolną ilością soli, dodać 1 łyżkę oliwy i zagotować całość. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować go przez 10 – 12 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić na sitku oraz przelać chłodną wodą, aby się nie sklejał.
Drugi krok
Cebulę, obraną z łupinki, posiekać dokładnie na mniejsze kawałeczki. Czosnek również obrać i pokroić. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, żeby zeszkliła się delikatnie. Dopiero wtedy wrzucić szpinak i mieszać od czasu do czasu, aż do momentu, w którym szpinak rozpuści się całkowicie.
Trzeci krok
Do rozmrożonego szpinaku – wciąż na patelni – dodać czosnek i zamieszać. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki, w czasie krojenia usuwając twardy trzon. Można również pozbyć się skórki, jednak nie jest to konieczne – jest zbędna, jeśli źle się toleruje jej zjedzenie. Wszystko dokładnie wymieszać. Na tym etapie można dodać również starty parmezan. Tak przygotowanym dodatkiem ozdabiać porcje makaronu i podawać od razu po przygotowaniu, gdy szpinakowy sos jest jeszcze ciepły. Smacznego.