Jak zrobić domowy ser ricotta?
Jak zrobić domowy ser ricotta?
Polska kuchnia z chęcią dopuszcza obce wpływy i to, co jeszcze kilka lat temu było dziwne i egzotyczne, obecnie jest smacznym dodatkiem. Dotyczy to nie tylko owoców, warzyw i owoców morza, ale również serów. Poza żółtym serem i twarogiem na stołach zaczęły pojawiać się nabiały włoskie i francuskie. Najbardziej znanym francuskim serem jest ser ricotta. Poza kupowaniem go, można spróbować zrobić go samodzielnie.
Jakich składników potrzeba?
Do zrobienia smacznego sera ricotta we własnej kuchni potrzebne są bardzo świeże produkty, wśród których muszą znaleźć się:
* 2 l mleka 3,2%,
* 1 cytryna,
* sól.Pierwszy krok
Przelać mleko do garnka, doprawić szczyptą soli i postawić na piecu. Zacząć gotować na średnim ogniu. Doprowadzić do zagotowania, po czym wyłączyć gaz. W tej chwili mleko będzie miało 90 stopni Celsjusza.
Drugi krok
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i przez chwilę turlać po blacie stołu, a następnie przekroić i wycisnąć z niej cały sok. Turlanie pomaga zwiększyć jego ilość. Wlać sok go zagotowanego mleka. Zacząć podgrzewać na małym ogniu, ale teraz już nie zagotowywać, tylko podgrzać, żeby serek się ściął. Zdjąć z ognia do wystudzenia.
Trzeci krok
Postawić miskę na stole. Na misce oprzeć sitko i wyłożyć je gazą jałową, złożoną na 4 części, lub pieluszką tetrową. Łyżką cedzakową wyciągnąć większe grudki sera, kładąc na środku sitka, a następnie zlać resztę mleka do miski, lejąc je po brzegu sitka, nie bezpośrednio po serze. Pozostawić ser na 1 godzinę.Po tym czasie, gdy nadmiar płynu znajdzie się w misce, owinąć ser gazą i wstawić do czystej miseczki, a wraz z nią do lodówki. Ricotta jest już gotowa – do ciast oraz na kanapki.