Dobre właściwości cytryny
Dobre właściwości cytryny
Każdy zna smak cytryny, nawet jeżeli nie jest jej wielkim fanem. Szczególnie wykorzystywana w okresie jesienno-zimowym ze względu na wzmacnianie odporności, jednak poza tymi możliwościami przydaje się również w innych kwestiach zdrowotnych, dlatego warto korzystać z cytryny przez cały rok, a nie tylko czasami.
Na układ pokarmowy
Przez swój cierpki smak może się wydawać nie najlepsza dla żołądka, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Okazuje się jednak, że cytryna jest doskonałym środkiem zwalczającym zgagę, nudności oraz wymioty. Może również zwalczać złe bakterie gnieżdżące się w przewodzie pokarmowym, które są powodem różnych chorób. W tym celu dobrze jest raz dziennie wypić sok wyciśnięty z cytryny. Dla osób, które nie są wielbicielami cytrynowego smaku, może to być mało zachęcające przeżycie, jednak warto się na to zdecydować, mieć mniej bakterii w jelitach i brak problemów z wypróżnianiem.
Z witaminą C
Mało który owoc lub warzywo może konkurować z cytryną w ilości witaminy C, którą zawiera. Z tego jest najbardziej znana i to sprawia, że jest wykorzystywana przy infekcjach oraz przeziębieniach. Witamina C ma działanie wzmacniające i regenerujące, dlatego picie herbaty z cytryną, soku z cytryny lub wody z jej dodatkiem poprawia stan zdrowia chorego. Dodatkowo, kwas w niej zawarty ma działanie bakteriobójcze, dzięki czemu łatwiej jest pozbyć się z ciała niepożądanych wirusów. Szczególnie dobrze działa na odkażanie jamy ustnej w czasie anginy lub zapalenia gardła.
Na skórę
Cytryna jest pomocna nie tylko w walce o dobre zdrowie, ale również o dobry wygląd i długą młodość. Zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać szkodliwe substancje w organizmie oraz które pozwalają na szybszą regenerację komórek. Dzięki temu skóra zachowuje elastyczność przez dłuższy czas, a dodatkowo opóźniają się procesy starzenia się skóry, jej wiotczenie oraz pojawianie się zmarszczek. Zdarza się, że witamina C dodawana jest do kremów, jednak najlepiej dostarczać ją w pożywieniu, czyli w kwaśnych owocach, kiwi, kapuście kiszonej bądź w tabletkach, które działają od środka, poprawiając urodę w znaczący sposób.
Dobra waga
Wśród licznych zalet cytryny są również takie, które sprzyjają utracie wagi. Każda osoba, która walczy z nadprogramowymi kilogramami i chce pozbyć się tkanki tłuszczowej, powinna włączyć do jadłospisu cytrynę. Nie zaszkodzi ona w żadnej diecie, ponieważ posiada dużo pektyny oraz antyoksydantów. Pektyna pozwala na zahamowanie łaknienia, które doskwiera zwłaszcza na początku diety, kiedy zmienia się nawyki żywieniowe. Antyoksydanty wpływają na oczyszczanie organizmu, dzięki czemu usuwają nagromadzone w ciele toksyny oraz przeczyszcza nerki, usprawniając ich pracę i chroniąc przed rozwojem kamicy nerkowej.