Jak wyhodować czosnek?
Jak wyhodować czosnek?
Trudno o roślinę łatwiejszą w uprawie, a żaden czosnek nie pachnie tak aromatycznie, jak ten ekologiczny, z własnego ogródka. Dzisiaj już nikogo nie trzeba przekonywać do różnorodnych właściwości czosnku, jest bezcenny dla zdrowia i świetny jako dodatek w kuchni. Jeśli komuś nie odpowiada jego zapach, może neutralizować go w potrawach posiekanymi liśćmi pietruszki.
Przygotowanie gleby
Podłoże, w którym będzie rósł czosnek, powinno być żyzne i przewiewne. Gleba musi być spulchniona bezpośrednio przed sadzeniem, powinna być wilgotna, lecz niezbyt mokra. Czosnku nie powinniśmy sadzić w miejscu, gdzie w poprzednim sezonie rosły rośliny cebulowe. Roślina dobrze czuje się w towarzystwie pomidora, ogórka lub sałaty. Czosnek jesienny sadzimy od połowy września do końca października, a wiosenny – przed końcem marca. Ten wiosenny nie kwitnie.
Miejsce sadzenia
Czosnek lubi miejsca nasłonecznione. W grządce robimy zagłębienia na 3 – 5 cm i do każdego dołka wrzucamy jeden ząbek. Wiosną sadzimy czosnek nieco płycej, na około 3 cm. Dzielimy główkę bezpośrednio przed sadzeniem. Grządka powinna być wcześniej zasilona nawozem, aby czosnek otrzymał wszystkie potrzebne do wzrostu składniki.
Sadzenie
Możesz posadzić ząbki czosnku lub wybrać do tego celu specjalnie zakupione nasionka. Wypróbuj, która metoda jest według ciebie lepsza. Grządki czosnku powinny być rozmieszczone w rzędach odległych od siebie mniej więcej o 8 – 10 cm. Ząbki czosnku umieszczamy tak, by każdy był w dołku skierowany wąską częścią, szpicem, do góry. Ugniatamy ziemię wokół ząbka, by znajdował się w pozycji pionowej. Gdy roślinka zacznie już wychodzić z ziemi, należy obsypać ją korą lub torfem, aby ograniczyć wzrost chwastów. Czosnek jest bardzo wrażliwy na zachwaszczenie. Do jesiennego sadzenia najlepiej stosować odmiany czosnku o fioletowym zabarwieniu ząbków, ponieważ są bardziej odporne na przemarzanie.
Podlewanie
Czosnek podlewamy systematycznie. Najlepiej robić to codziennie rano, dzięki czemu roślina będzie miała przez cały dzień odpowiednią wilgotność. Dobrze jest stosować dodatkowe nawożenie gnojówką roślinną (kompostem).
Zbiór
Najprzyjemniejszą czynnością w czasie uprawiania każdej rośliny jadalnej jest jej zbiór. Czosnek zbieramy w lipcu, najlepiej robić to ręcznie. Łuska powinna być szeleszcząca i dosyć krucha. Wtedy główki są już dojrzałe. Młody czosnek jest delikatny i niezwykle aromatyczny.