Jak samodzielnie przyrządzić likier Baileys?
Jak samodzielnie przyrządzić likier Baileys?
Jednym z najlepszych napojów alkoholowych, jakie można mieć we własnej szafce, jest Baileys. Jest to likier pochodzenia irlandzkiego, mocny, wyrazisty, dobry do popijania z dodatkami. W sklepach likier osiąga wysokie ceny, dlatego w ramach oszczędności oraz próbowania czegoś nowego dobrze jest poznać przepis na domowy Baileys.
Jakich produktów potrzeba?
Do wykonania smacznego likieru nie potrzeba bardzo dużej ilości elementów, ale wszystkie warto przygotować przed przystąpieniem do pracy. Są to:
* 250 ml Brandy,
* 160 ml śmietany kremówki 36%,
* 250 g mleka skondensowanego słodzonego,
* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dobrze jest zawczasu przygotować lub zakupić butelkę do przechowywania likieru.Pierwszy krok
Kawę rozpuszczalną wsypać do miseczki albo szklanki. Zagotować wodę i zalać proszek 2 łyżkami wrzątku. Wymieszać, żeby kawa dobrze się rozpuściła.
Drugi krok
Przelać kawę do większego naczynia. Włączyć mikser i wlewać powoli mleko skondensowane, tworząc słodką masę o posmaku kawy. Po połączeniu kawy i mleka dolać do masy brandy oraz śmietankę kremową, cały czas mieszając. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy.
Trzeci krok
Mieszać dokładnie mikserem, aż wszystkie składniki stworzą jedną całość, aromatyczną i niezbyt gęstą, lecz również nie nadmiernie płynną.Przelać gotowy likier do butelki i zakręcić ją lub zakorkować. Likier powinien być przechowywany w chłodnym miejscu albo w lodówce, a następnie popijany wedle uznania – na deser albo w czasie przyjęć.