Jak przyrządzić wyciąg z mięty pieprzowej?
Jak przyrządzić wyciąg z mięty pieprzowej?
Mięta jest znana ze swoich szczególnych właściwości oraz pozytywnego wpływu na ciało, zwłaszcza na układ pokarmowy. Uprawiana w ogrodzie albo w doniczkach w domu, może posłużyć za podstawę wyciągu, wspomagającego pracę żołądka, wątroby, jelit oraz funkcjonowania całego ciała. Wykonany samodzielnie wyciąg można popijać albo dodawać do posiłków.
Czego potrzeba?
Wykonanie wyciągu z mięty nie może obejść się bez odpowiednich składników, wśród których znajdują się:
* 1/2 szklanki wódki,
* 1/2 szklanki mięty.
Przyda się również słoik z wieczkiem do zakręcenia.Etap pierwszy
Zebrać w ogródku lub zerwać z doniczki miętę. Umyć ją dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym albo ściereczce. Oddzielić listki od łodyżek.
Etap drugi
Listki przełożyć do sitka i jeszcze raz przepłukać pod zimną wodą. Listki powinny być bardzo, bardzo czyste, ponieważ wszystkie zanieczyszczenia mogą zaburzyć działanie ekstraktu. Czyste, ładne liście to gwarancja dobrego ekstraktu.
Etap trzeci
Umytą miętę przełożyć do słoika. Zalać, pamiętając, że cała mięta ma znaleźć się pod powierzchnią wódki. Zasłonić otwór ściereczką i żeby nie zsuwała się, zabezpieczyć gumką recepturką. Odstawić w chłodne, zacienione miejsce.Mięta powinna pozostawać w słoiku, w chłodzie przez 30 dni. Po tym czasie wódka wyparuje, a w słoiku poza listkami zostanie wyciąg z olejkami z mięty.Można rozpocząć codzienne używanie ekstraktu, dodając po 1 łyżeczce do herbaty, do wody lub do jedzenia.