Jak przyrządzić wyciąg z mięty pieprzowej?

Opiekun artykułu: nejmanka
Advertising
Jak przyrządzić wyciąg z mięty pieprzowej?

Jak przyrządzić wyciąg z mięty pieprzowej?

Mięta jest znana ze swoich szczególnych właściwości oraz pozytywnego wpływu na ciało, zwłaszcza na układ pokarmowy. Uprawiana w ogrodzie albo w doniczkach w domu, może posłużyć za podstawę wyciągu, wspomagającego pracę żołądka, wątroby, jelit oraz funkcjonowania całego ciała. Wykonany samodzielnie wyciąg można popijać albo dodawać do posiłków.

Advertising
Advertising
  • Czego potrzeba?

    Czego potrzeba?

    Wykonanie wyciągu z mięty nie może obejść się bez odpowiednich składników, wśród których znajdują się:
    * 1/2 szklanki wódki,
    * 1/2 szklanki mięty.
    Przyda się również słoik z wieczkiem do zakręcenia.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Zebrać w ogródku lub zerwać z doniczki miętę. Umyć ją dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym albo ściereczce. Oddzielić listki od łodyżek.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Listki przełożyć do sitka i jeszcze raz przepłukać pod zimną wodą. Listki powinny być bardzo, bardzo czyste, ponieważ wszystkie zanieczyszczenia mogą zaburzyć działanie ekstraktu. Czyste, ładne liście to gwarancja dobrego ekstraktu.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Umytą miętę przełożyć do słoika. Zalać, pamiętając, że cała mięta ma znaleźć się pod powierzchnią wódki. Zasłonić otwór ściereczką i żeby nie zsuwała się, zabezpieczyć gumką recepturką. Odstawić w chłodne, zacienione miejsce.Mięta powinna pozostawać w słoiku, w chłodzie przez 30 dni. Po tym czasie wódka wyparuje, a w słoiku poza listkami zostanie wyciąg z olejkami z mięty.Można rozpocząć codzienne używanie ekstraktu, dodając po 1 łyżeczce do herbaty, do wody lub do jedzenia.