Jak przyrządzić sos koperkowy według Dukana?

Opiekun artykułu: empiczek
Advertising
Jak przyrządzić sos koperkowy według Dukana?

Jak przyrządzić sos koperkowy według Dukana?

Dieta Dukana budzi wiele kontrowersji. Nie jest dietą polecaną przez dietetyków, którzy twierdzą, że może spowodować szkody w organizmie, jednak nie da się zaprzeczyć, że w przypisanym do niej jadłospisie znajdują się ciekawe przepisy. Są one także łatwe do wykonania. Dotyczy to różnych elementów jadłospisu, a tymi, na które warto zwrócić uwagę, są smaczne sosy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed przystąpieniem do działania trzeba przygotować odpowiednie, dobrej jakości składniki, w tym:
    * 100 ml wody,
    * 10 łyżek jogurtu,
    * 1 łyżkę koperku,
    * 1/2 kostki rosołowej,
    * pieprz.
     Wybierając koperek, bez szkody dla smaku sosu można zdecydować się zarówno na świeży, jak i na suszony.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę przelać do rondelka z grubszym dnem, żeby sos nie przypalił się podczas przyrządzania. Dodać do niej kostkę rosołową. Poczekać, aż całkowicie się rozpuści.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy kostka rosołowa całkowicie połączy się z wodą, dodać koperek. Suszony wrzucić od razu, świeży najpierw posiekać na mniejsze kawałki. Świeżego można dodać również więcej, dzięki czemu sos będzie miał bardziej wyrazisty smak. Gotować od 3 do 5 minut, a następnie przestudzić przez chwilę, żeby woda nie była już wrząca.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy woda będzie już mniej gorąca – jedynie ciepła – dodać 3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego. Najlepiej dodawać je pojedynczo, żeby oceniać na bieżąco, czy aktualna konsystencja sosu nam odpowiada, czy też jest zbyt płynna. Po uzyskaniu odpowiedniego dla siebie wyglądu sosu można doprawić go odrobiną pieprzu i soli. Wymieszać, a następnie podawać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, jajkami na twardo, pulpetami.