Jak przyrządzić miodowy syrop na kaszel?

Opiekun artykułu: marcinc
Advertising
Jak przyrządzić miodowy syrop na kaszel?

Jak przyrządzić miodowy syrop na kaszel?

Gdy rozpoczyna się sezon na przeziębienia, związany z niską temperaturą na dworze, trzeba przygotować się i mieć w domu skuteczny lek. Są osoby, które nie wyobrażają sobie jesieni i zimy bez syropu z cebuli albo czosnku, jednak nie każdemu intensywny zapach oraz specyficzny smak odpowiada. Nie jest to problem – można przygotować znacznie słodszy, a równie skuteczny syrop miodowy.

Advertising
Advertising
  • Zdrowotne działanie miodu

    Zdrowotne działanie miodu

    Miód to nie tylko pyszny dodatek do kanapek i ciast oraz leśna słodycz. To znacznie więcej. Ma liczne właściwości wspomagające zarówno zdrowie, jak i urodę. Z zalet prozdrowotnych najważniejsza jest jego zdolność zabijania bakterii. Doskonale radzi sobie z tymi, które znajdują się wewnątrz organizmu, podczas choroby, jak i z tymi na skórze, np. na ranach. Dzięki temu uznawany jest za specyfik dezynfekujący skórę. Dodatkowo zawiera dużo witaminy A, a także wspiera odporność organizmu oraz nawilża błony śluzowe podrażnione w czasie mocnego przeziębienia.

  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Syrop z dodatkiem miodu można zakupić w każdej aptece, jednak z powodzeniem można przygotować go samodzielnie we własnej kuchni. Będzie do tego potrzebnych kilka składników, mianowicie:
    * 1 szklanka miodu płynnego,
    * 1 cytryna,
    * 2 – 3 cm korzenia imbiru.
    Dodatkowo potrzebny będzie mały słoik, w którym można bezpiecznie przechowywać miód.

  • Przygotowanie syropu

    Przygotowanie syropu

    Miód przelać do czystego, najlepiej wyparzonego gorącą wodą słoika. Nie należy wlewać go aż po sam brzeg, lecz do 3/4 wysokości naczynia.

    Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki, a je na mniejsze części i dorzucić do miodu. Imbir obrać ze skórki przy pomocy małej łyżeczki, po czym zetrzeć korzeń na tarce o oczkach średniej wielkości. Również dodać do miodu i zakręcić słoik. Potrząsnąć nim, żeby składniki dobrze się wymieszały, a następnie odstawić na 24 godziny w suche, ciemne, chłodne miejsce.

  • Stosowanie syropu

    Stosowanie syropu

    Po 24 godzinach syrop nadaje się do użycia. Można go stosować codziennie na dwa sposoby. Pierwszy to nalewanie go na łyżeczkę i połykanie, 2 – 3 razy w ciągu dnia. Drugi to dodawanie po 1 łyżeczce syropu do herbaty i wypijanie.Syrop miodowy może być stosowany zarówno w czasie zachorowania, gdy męczy uciążliwy kaszel, jak i profilaktycznie, ponieważ jest wykonany z naturalnych, zdrowych składników.