Jak przyrządzić miodowy syrop na kaszel?
Jak przyrządzić miodowy syrop na kaszel?
Gdy rozpoczyna się sezon na przeziębienia, związany z niską temperaturą na dworze, trzeba przygotować się i mieć w domu skuteczny lek. Są osoby, które nie wyobrażają sobie jesieni i zimy bez syropu z cebuli albo czosnku, jednak nie każdemu intensywny zapach oraz specyficzny smak odpowiada. Nie jest to problem – można przygotować znacznie słodszy, a równie skuteczny syrop miodowy.
Zdrowotne działanie miodu
Miód to nie tylko pyszny dodatek do kanapek i ciast oraz leśna słodycz. To znacznie więcej. Ma liczne właściwości wspomagające zarówno zdrowie, jak i urodę. Z zalet prozdrowotnych najważniejsza jest jego zdolność zabijania bakterii. Doskonale radzi sobie z tymi, które znajdują się wewnątrz organizmu, podczas choroby, jak i z tymi na skórze, np. na ranach. Dzięki temu uznawany jest za specyfik dezynfekujący skórę. Dodatkowo zawiera dużo witaminy A, a także wspiera odporność organizmu oraz nawilża błony śluzowe podrażnione w czasie mocnego przeziębienia.
Co jest potrzebne?
Syrop z dodatkiem miodu można zakupić w każdej aptece, jednak z powodzeniem można przygotować go samodzielnie we własnej kuchni. Będzie do tego potrzebnych kilka składników, mianowicie:
* 1 szklanka miodu płynnego,
* 1 cytryna,
* 2 – 3 cm korzenia imbiru.
Dodatkowo potrzebny będzie mały słoik, w którym można bezpiecznie przechowywać miód.Przygotowanie syropu
Miód przelać do czystego, najlepiej wyparzonego gorącą wodą słoika. Nie należy wlewać go aż po sam brzeg, lecz do 3/4 wysokości naczynia.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki, a je na mniejsze części i dorzucić do miodu. Imbir obrać ze skórki przy pomocy małej łyżeczki, po czym zetrzeć korzeń na tarce o oczkach średniej wielkości. Również dodać do miodu i zakręcić słoik. Potrząsnąć nim, żeby składniki dobrze się wymieszały, a następnie odstawić na 24 godziny w suche, ciemne, chłodne miejsce.
Stosowanie syropu
Po 24 godzinach syrop nadaje się do użycia. Można go stosować codziennie na dwa sposoby. Pierwszy to nalewanie go na łyżeczkę i połykanie, 2 – 3 razy w ciągu dnia. Drugi to dodawanie po 1 łyżeczce syropu do herbaty i wypijanie.Syrop miodowy może być stosowany zarówno w czasie zachorowania, gdy męczy uciążliwy kaszel, jak i profilaktycznie, ponieważ jest wykonany z naturalnych, zdrowych składników.