Jak przyrządzić grillowane skrzydełka?
Jak przyrządzić grillowane skrzydełka?
Skrzydełka z grilla to jedno z ulubionych dań. Zgrabne kawałki mięsa są nie tylko wygodne do smażenia, lecz również do przygotowania, do tego na różne sposoby. Szykując się do przyjęcia z grillem w tle, warto spróbować czegoś nowego i przyrządzić skrzydełka na jeden z poniżej podanych sposobów.
Skrzydełka w miodzie
Lekko słodkie mięso z kurczaka to prawdziwy przysmak. Obgryzanie skrzydełek o takim posmaku będzie niezwykłą przyjemnością. Żeby przygotować takie danie, potrzebne są:
* 10 skrzydełek z kurczaka,
* 120 ml sosu sojowego,
* 3 łyżki miodu płynnego,
* 2 łyżki ziół prowansalskich,
* 4 ząbki czosnku,
* pieprz,
* sól,
* 1 pęczek szczypiorku.
Szczypiorek drobno posiekać. Wrzucić do miski, dodać miód, zioła, pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrzydełka umyć, wysuszyć i włożyć do marynaty, obtaczając je nią dokładnie. Przykryć miskę folią aluminiową i włożyć do lodówki na 10 godzin. Po tym czasie smażyć na mocno rozgrzanym ruszcie przez 25 minut.Skrzydełka w sosie barbecue
Lekko ostre skrzydełka mogą zasmakować wszystkim biesiadnikom. Aby je przyrządzić, potrzebne są:
* 1 kg skrzydełek z kurczaka,
* 4 łyżki miodu,
* 3 łyżki sosu barbecue,
* 1 łyżeczka gorczycy,
* 1/4 kostki masła.
Skrzydełka umyć, osuszyć. Przekroić na dwie części na wysokości stawów. W misce zmieszać ze sobą masło, miód i sos. Dodać gorczycy. Przygotowaną marynatą posmarować całe mięso i włożyć na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozpalić grill. Smażyć skrzydełka na ruszcie przez 7 minut, często obracając.Skrzydełka z tabasco
Wielbiciele ostrych smaków będą zachwyceni skrzydełkami na ostro. Żeby były odpowiednio wyraziste, niezbędne są:
* 16 skrzydełek z kurczaka,
* 1 łyżka octu,
* 1 łyżka miodu,
* 1 łyżka ketchupu,
* 2 łyżki sosu chili,
* 4 łyżki oleju,
* 1/2 łyżeczki rozmarynu,
* 1/2 łyżeczki tabasco,
* pieprz,
* sól.
Wszystkie płynne składniki i przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie. Skrzydełka umyć i zamoczyć w marynacie. Wstawić na 30 minut do lodówki, a następnie odsączyć mięso i kłaść je na dobrze rozgrzanym grillu. Piec 10 – 12 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami.