Jak przygotować oryginalne spaghetti z wódką?

Opiekun artykułu: susanah
Advertising
Jak przygotować oryginalne spaghetti z wódką?

Jak przygotować oryginalne spaghetti z wódką?

Każdy z nas jest przyzwyczajony do tego, że spaghetti może być podawane na różne sposoby, często niezwykle oryginalne. Warzywa, owoce, owoce morza, różne kolory makaronów są typowe dla rozmaitych rodzajów smacznego dania. Jednak mało kto wie, że spaghetti można przyrządzić również z wódką, co czyni obiad lub kolację jeszcze bardziej zaskakującym.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania spaghetti tylko dla dorosłych przyda się kilka składników, najlepiej dobrej jakości, aby danie było odpowiednio smaczne. Niezbędnymi produktami są:
    * makaron spaghetti,
    * 2 łyżki wódki czystej,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 kostka rosołowa,
    * 1 papryczka chili,
    * sos pomidorowy (kupny lub domowy),
    * śmietana,
    * olej,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku.Na patelnię wlać olej. Powinien zakrywać jej dno, lecz nie musi być go nadmiernie dużo. Podgrzać go lekko, a w tym czasie obrać czosnek z łupinki i zmiażdżyć – nożem lub w prasce. Mieszać od czasu do czasu i uważać, aby go nie przypalić.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do czosnku dodać 1/2 kostki rosołowej oraz 1/2 papryczki, pozbawionej ziarenek. Zamieszać i wlać do tego 2 łyżki wódki. Kolejny krok wymaga uwagi i ostrożności. Wódkę na patelni trzeba podpalić, przybliżając ją do gazu – gdy pojawi się płomień, a następnie szybko się wypali, wlać na patelnię 3/4 słoika sosu pomidorowego, cały czas trzymając patelnię w powietrzu. Wymieszać. Ponownie postawić na gazie, zagotować.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po zagotowaniu się sosu wlać do niego śmietankę o temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszać. Do sosu wrzucić makaron i całość zamieszać, aby nitki makaronu zostały w całości pokryte sosem.Podawać spaghetti w głębokich talerzach lub miseczkach, ozdobione bazylią albo startym parmezanem.