Dobre zachowanie przy stole
Dobre zachowanie przy stole
Nie wszyscy chodzą często do restauracji, w których obowiązuje sztywna etykieta, jednak nie tylko w restauracjach oraz kawiarniach należy odpowiednio zachowywać się przy stole. Dobre maniery przy jedzeniu i biesiadowaniu trzeba znać i stosować zawsze, kiedy je się w towarzystwie, niezależnie od tego, czy jest to rodzina, czy obce osoby.
Sól i pieprz
Częste błędy pojawiają się w czasie tak prozaicznej czynności, jak podawanie przypraw współbiesiadnikom. Zazwyczaj takie dodatki jak sól, pieprz, cukier i chleb stoją na środku stołu. Jeżeli ktoś o nie poprosi, nie należy od razu rzucać się na dodatki i podawać osobie siedzącej naprzeciwko. Jeśli przyprawy stoją blisko, można je wziąć i podać osobie siedzącej obok, żeby przekazała je dalej temu, kto ich potrzebuje.
Jedz cicho
Jeśli je się w towarzystwie, cicha rozmowa jest jak najbardziej wskazana. Trzeba jednak pamiętać, że nie powinno się mówić z pełnymi ustami, ponieważ może się to okazać nieestetyczne i nieprzyjemne w skutkach. Poza tym nikt nie chce patrzeć na kawałki jedzenia w ustach innej osoby, kiedy ta jednocześnie chce żuć i rozmawiać. Dodatkowo gryząc kawałki potrawy, nie należy mlaskać, a przy jedzeniu zupy siorbać i wydawać z siebie innych dźwięków, które nie są ani miłe dla ucha, ani grzeczne. Owszem, w niektórych kulturach głośne jedzenie jest wyrazem szacunku dla gospodarza i przygotowanych przez niego potraw, jednak w polskiej kulturze byłoby to przejawem braku dobrego wychowania.
Początek jedzenia
Nawet jeżeli jest się bardzo głodnym, a jest się na kolacji w większym gronie, nie wypada rozpoczynać jedzenia, zanim wszyscy, którzy są z nami, nie dostaną swoich porcji. Trzeba poczekać, aż wszyscy uczestnicy biesiady otrzymają talerze ze swoimi porcjami. Zdarza się, że osób przy stole jest wiele, wówczas może to potrwać, więc jeżeli pozostali goście, a zwłaszcza gospodarz wydarzenia, zachęcają do jedzenia, w takiej sytuacji można rozpocząć raczenie się posiłkiem.
Uważaj na talerz
Niezależnie od tego, czy jada się tylko w rodzinnym gronie, czy poszerza się je o obce osoby nie powinno się robić niektórych rzeczy na talerzu. Przede wszystkim nie należy używać palców przy jedzeniu oraz do przesuwania fragmentów posiłku. Jeżeli chcemy coś przesunąć, robimy to nożem, delikatnie, żeby nie pochlapać ani obrusa, ani współtowarzyszy. Jedzenie najlepiej kroić na niewielkie kawałki, powoli, bez zbędnego uderzania sztućcami w talerz. Chcąc zrobić przerwę między kęsami lub na upicie wina z kieliszka, należy skrzyżować sztućce na środku talerza na znak, że jeszcze nie skończyło się jeść ostatecznie. Jest to szczególnie ważne w restauracji, żeby nie doszło do sytuacji, że kelner źle zrozumie nasze intencje i zabierze talerz, z którego chciało się jeszcze skorzystać.