Skuteczne sposoby na zmniejszenie gorączki

Opiekun artykułu: mozdziesz
Advertising
Skuteczne sposoby na zmniejszenie gorączki

Skuteczne sposoby na zmniejszenie gorączki

Gorączka to znak ze strony organizmu, że zwalcza on jakąś infekcję. Z tego powodu nie trzeba jej radykalnie zwalczać, gdy tylko termometr pokaże 37 stopni Celsjusza, chyba że dotyczy to bardzo małych dzieci. W przypadku dorosłych gorączka, którą należy zbijać, to 38 stopni Celsjusza i więcej. Przy niższej organizm potrafi poradzić sobie sam. Kiedy już dochodzi do konieczności zbijania gorączki, najlepiej sięgnąć po domowe środki, bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży.

Advertising
Advertising
  • Mleko z dodatkami

    Mleko z dodatkami

    Gorące mleko może być stosowane nie tylko w czasie problemów z gardłem i kaszlu. Nadaje się tak samo dobrze do zwalczania gorączki. Mleko należy podgrzać mocno, lecz nie zagotowywać. Dodać do niego 1 łyżkę miodu oraz rozgnieciony w prasce 1 ząbek czosnku. Taki napój doskonale rozgrzeje ciało, jednocześnie wpływając na zmniejszenie temperatury. Czosnek i miód mają działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, natomiast mleko zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, dzięki czemu można pozbyć się towarzyszącej gorączce niedrożności nosa.

  • Napary ziołowe

    Napary ziołowe

    Zioła można popijać nie tylko w celu poprawiania urody, lecz również w celach leczniczych. Przy zwalczaniu gorączki najlepiej wybierać takie, które mają działanie napotne i będą w stanie stymulować organizm do pozbycia się bakterii. Do takich ziół należą lipa, czarny bez, owoce oraz liście malin. Przygotowanie naparu nie jest trudne. Wystarczy 1 – 2 łyżeczki wybranego, suszonego ziela i 1 szklanka wrzątku. Zioła zalać wrzątkiem, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie przecedzić i popijać. Każde z ziół poza zwiększeniem potliwości ma również działanie przeciwbakteryjne, a często także moczopędne. Sprzyja to wydaleniu szkodliwych substancji.

  • Okłady z octu

    Ocet nie pachnie zbyt przyjemnie, jednak może skutecznie zbić wysoką gorączkę. W tym celu trzeba wykonać okłady albo z samego octu, albo rozcieńczonego z wodą w proporcji 1:1. Tak przygotowaną mieszanką nasączyć gazę jałową i przyłożyć do pach, skroni, zgięć łokci, zgięć kolan, na kark, na skórę za uszami. Substancja bardzo dobrze wyciąga gorączkę, jednak gdy temperatura spadnie, trzeba się wykąpać i umyć dokładnie miejsca, na których znajdowała się gaza, żeby zabić zapach octu.

  • Pomocna kapusta

    Pomocna kapusta

    Okłady z kapusty są kojarzone przede wszystkim z leczeniem stanów zapalnych piersi u kobiet karmiących. Jednak właściwości przeciwzapalne mogą być wykorzystane również w czasie gorączki. Aby poprawnie z nich skorzystać, trzeba oderwać kilka liści kapusty i zmiażdżyć ich środek tłuczkiem do mięsa. Wykonując tę czynność, należy pamiętać, żeby nie przerwać liścia, a jedynie uwolnić zawarty w nim sok. Włożyć kapustę do lodówki na 15 minut, a po tym czasie położyć kapuściany okład na czole, skroniach, karku.

  • Dużo płynów

    Dużo płynów

    Gorączkę można również zwalczać, przyjmując dużo płynów. Dzięki nim przyśpieszone będzie pocenie oraz wydalanie. Należy pić zarówno ciepłą herbatę, jak i wodę oraz soki, najlepiej sok malinowy lub z czarnego bzu, rozcieńczone w letniej wodzie. Mają one właściwości przeciwzapalne oraz dużo witaminy C, więc z powodzeniem pomogą w zmniejszaniu temperatury.