Dobre przepisy na lemoniadę ogórkową
Dobre przepisy na lemoniadę ogórkową
Lemoniada kojarzy się przede wszystkim z cytryną i kwaśnym napojem idealnym na upały. Jednak można ją wykonywać nie tylko z cytryn. Równie dobrym składnikiem są ogórki. Dają nawet lepszy efekt i intensywniej orzeźwiają. Lemoniadę ogórkową można przygotować na kilka różnych sposobów, dzięki czemu szybko się nie znudzi.
Ogórek i imbir
Pyszne połączenie to ogórek oraz imbir. Żeby wykonać z nich pyszny napój, należy przygotować:
* 1/2 ogórka szklarniowego,
* 4 plasterki cytryny,
* 2 kawałki imbiru (2 centymetry),
* 1 l zimnej wody,
* 1 łyżeczkę syropu z agawy,
* kostki lodu.
Ogórka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, po czym wrzucić do wysokiego naczynia. Imbir również zetrzeć na tarce, dodać plasterki cytryny oraz syrop z agawy. Przez chwilę uciskać całość drewnianą łyżką. Zalać zimną wodą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu przelać lemoniadę przez sito, wlać do dzbanka i dodać dowolną ilość kostek lodu. Podawać.Ogórek i cytryna
Cytryna oraz ogórek to jeszcze lepsze połączenie, żeby orzeźwić się w ciepły dzień, a do tego bardzo zdrowe, ponieważ oba składniki zawierają cenną dla zdrowia i urody witaminę C. Lemoniadę można wykonać, jeśli przygotuje się odpowiednie składniki, w tym:
* 1,5 l wody gazowanej,
* 2,5 cytryny,
* 1/3 ogórka zielonego,
* 80 g cukru,
* 10 kostek lodu.
Cytryny umyć i z 2 wycisnąć sok, ręcznie lub przy pomocy wyciskarki do soku, dzięki czemu będzie można uzyskać większą ilość płynu. Pozostałe 1/2 cytryny pokroić na plasterki i odstawić do dalszego użycia.Otrzymany sok przelać do blendera. Ogórka umyć i obrać, a następnie pokroić na kawałki i wrzucić do soku cytrynowego. Można pozostawić 4 – 5 plasterków ogórka, żeby potem ozdobić nimi napój. Do blendera wrzucić również cukier oraz kostki lodu, po czym całość zmiksować. Wystarczy 1 minuta miksowania. Do uzyskanej mikstury wlać wodę, po czym przelać lemoniadę do wysokich szklanek. Wrzucić do każdej po plasterku ogórka, a same szklanki ozdobić cytryną.Ogórek i mięta
Miętowy aromat nadaje się idealnie do urozmaicenia lemoniady ogórkowej. Wersja miętowa jest niezwykle prosta do wykonania. Wystarczy przygotować:
* 1 szklankę zimnej wody,
* 1/2 ogórka zielonego,
* 1 łyżeczka miodu,
* 5 listków świeżej mięty,
* 4 kostki lodu.
Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Wrzucić do szklanki, dodać miętę i przez chwilę rozgniatać, aby składniki puściły sok. Następnie zalać zimną wodą, dołożyć miód do smaku i dodać kostki lodu. Podawać z kolorową słomką.